Ισπανία Περιστατικό: Από τη Delta στην Omicron σε 20 ημέρες


Ισπανία Περιστατικό: Μια ομάδα Ισπανών ερευνητών παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα αναφορά περιστατικού τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) του 2022 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας: Μια 31χρονη γυναίκα που, μόλις 20 ημέρες αφότου βρέθηκε θετική στη Delta, έκανε τεστ θετικό για την Omicron. Αυτό είναι το συντομότερο γνωστό κενό μεταξύ των λοιμώξεων. Η γυναίκα ήταν εργαζόμενη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έκανε τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) ως μέρος του συνήθους ελέγχου του προσωπικού στον χώρο εργασίας της.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, τα αποτελέσματά της ήταν θετικά για SARS-CoV-2. Ήταν ασυμπτωματική τη στιγμή της εξέτασης και παρέμεινε έτσι κατά τη διάρκεια και μετά από 10 ημέρες απομόνωσης. Επιπλέον, ήταν πλήρως εμβολιασμένη και είχε λάβει αναμνηστικό εμβόλιο 12 ημέρες πριν βγει θετική.

Στις 10 Ιανουαρίου 2022, μόλις 20 ημέρες αφότου το πρώτο της τεστ βγήκε θετικό, παρουσίασε βήχα, πυρετό και κακουχία. Έκανε άλλη μια εξέταση PCR. Όπως και με το πρώτο, τα αποτελέσματα επανήλθαν θετικά για τον SARS-CoV-2. Δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος μεταξύ των δύο θετικών αποτελεσμάτων, ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος.

Αυτή η μέθοδος επιβεβαίωσε ότι η ασθενής είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η πρώτη, τον Δεκέμβριο, ήταν η Delta. Η δεύτερη, τον Ιανουάριο, ήταν η Omicron.

Η τελευταία είναι πιο μολυσματική από τη Delta και παραμένει το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης είναι η Gemma Recio, MD, του Καταλανικού Ινστιτούτου Υγείας στην Ταραγόνα της Ισπανίας.

«Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τη δυνατότητα της παραλλαγής Omicron να αποφεύγει την προηγούμενη ανοσία που αποκτήθηκε είτε από φυσική μόλυνση με άλλες παραλλαγές είτε από εμβόλια», είπε η Ρέσιο. Επιβεβαιώνοντας ορισμένα σημαντικά σημεία, αυτή η έκθεση θα έχει μεγάλη σημασία για όσους επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια.

Το πρώτο είναι ότι η ύπαρξη COVID-19 δεν αποκλείει την πιθανότητα να μολυνθούμε ξανά. Αυτό ισχύει και για τα άτομα με υβριδική ανοσία, όπως συνέβη εδώ: Η ασθενής εμβολιάστηκε πλήρως και έπαθε COVID-19 και στη συνέχεια, λίγο αργότερα, προσβλήθηκε από την COVID-19 για δεύτερη φορά.

Είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί η ιστορία της, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι εάν είχαν προσβληθεί από COVID-19, στην πραγματικότητα δεν προστατεύονται από το να το ξαναμολυνθούν. Πράγματι, ο βαθμός της ανοσολογικής προστασίας κάποιου είναι κάτι που δεν είναι γνωστό.

Και επειδή αναπόφευκτα θα εμφανιστούν νέες παραλλαγές, όλοι θα πρέπει να σκεφτούν να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις. Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυτή η ασθενής δεν παρουσίασε μια σοβαρή περίπτωση ή χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Εκτός από την κατάσταση της υγείας της, είχε ήδη COVID-19 και ήταν πλήρως εμβολιασμένη.

Λόγω της επιβράδυνσης των κρουσμάτων και της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας ταχέων δοκιμών, πραγματοποιούνται σημαντικά λιγότερες δοκιμές PCR παγκοσμίως. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση με χρήση αλληλουχίας.

Η τυχαία αλληλουχία θα επιτρέψει στους ερευνητές να ανιχνεύσουν νέες παραλλαγές και να χαρακτηρίσουν αυτές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή για να κατανοήσουν καλύτερα την ικανότητά τους να αποφύγουν εν μέρει την ανοσολογική απόκριση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ