Κιμ Γιονγκ Ουν: «Μεγάλη καταστροφή» το ξέσπασμα του κορονοϊού – «Ακολουθούμε το κινεζικό μοντέλο»


Η Βόρεια Κορέα δίνει μάχη με τον κορονοϊό μετά απο μήνες μυστικοπάθειας. Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε για πρώτη φορά θανάτους απο την πανδημία καθώς προσπαθεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κήρυξε το πρώτο ξέσπασμα της Covid-19 στη χώρα ως «μεγάλη καταστροφή», καθώς ανέφερε 21 ακόμη θανάτους. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 174.440 άνθρωποι βρέθηκαν πρόσφατα με συμπτώματα πυρετού μόνο την Παρασκευή, καθώς η χώρα επιχειρεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό της.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνολικά 27 άνθρωποι πέθαναν και 524.440 αρρώστησαν εν μέσω της ταχείας «εξάπλωσης πυρετού» από το τέλος Απριλίου. Ανέφερε ότι 280.810 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν συγκεκριμένα πόσα από τα κρούσματα πυρετού και τους θανάτους επιβεβαιώθηκαν ως κρούσματα Covid-19. Η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι δίνει μάχη με τον ιό. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης για τη στρατηγική καταπολέμησης του ιού, ο Κιμ περιέγραψε το ξέσπασμα ως μια ιστορικά «τεράστια αναστάτωση» και κάλεσε για ενότητα μεταξύ κυβέρνησης και λαού για να σταθεροποιηθεί το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό.

Η συνάντηση συζήτησε «την άμεση διανομή φαρμάκων έκτακτης ανάγκης» και την εισαγωγή «επιστημονικών τακτικών θεραπείας και μεθόδων θεραπείας για διαφορετικούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε το KCNA. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είπε ότι έχει «πίστη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κακόβουλη μολυσματική ασθένεια στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», προστίθεται στην έκθεση.

Η χώρα επέβαλε lockdown σε εθνικό επίπεδο την Πέμπτη (12/5), αφού επιβεβαίωσε τις πρώτες μολύνσεις από κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας με τις αρχές να λένε οτι θα ακολουθήσουν το κινεζικό μοντέλο πρόληψης του ιού. «Θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τις εμπειρίες και τα γόνιμα επιτεύγματα στην πρόληψη του ιού του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του λαού του», είπε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δείγματα που συλλέχθηκαν την Κυριακή από απροσδιόριστο αριθμό ατόμων με πυρετό στην πρωτεύουσα της χώρας, Πιονγκγιάνγκ, επιβεβαίωσαν ότι είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή «Όμικρον». Η χώρα έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει επίσημα έναν θάνατο που συνδέεται με μόλυνση από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Οι ειδικοί λένε ότι η αποτυχία ελέγχου της εξάπλωσης της Covid-19 θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στη Βόρεια Κορέα, λαμβάνοντας υπόψη το φτωχό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και το γεγονός οτι τα 26 εκατομμύρια των πολιτών της είναι σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστοι.

Η Βόρεια Κορέα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει τις προσφορές εμβολίων από την Κίνα και τη Ρωσία μέσω του προγράμματος Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προφανώς επειδή η χορήγηση των εμβόλων θα απαιτούσε εξωτερική παρακολούθηση. Ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ, είπε ότι η δημόσια αναγνώριση των κρουσμάτων κορωνοϊού από το καθεστώς σήμαινε ότι «η κατάσταση της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι σοβαρή».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ