Μητσοτάκης: Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού με τον Μπάιντεν – Τα θέματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός


Στις 22:30 (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν

Το πιο σημαντικό συμβολικά αλλά και ουσιαστικά ραντεβού των τελευταίων μηνών θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στις 22:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ραντεβού το οποίο θα καλύψει λεπτό προς λεπτό το Newsbomb.gr και η απεσταλμένη του Αμαλία Κάτζου.

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για το διεθνές πεδίο συγκυρία, αναμένεται να βρεθούν θέματα ενέργειας, άμυνας και οικονομικής συνεργασίας ενώ ξεχωριστά κεφάλαια αναμένεται να αποτελέσουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά.

Όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης η Αθήνα δεν πάει στην Ουάσιγκτον μόνο για να διαμαρτυρηθεί για τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κεφαλαιοποιήσει η χώρα μας τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει κερδίσει ως ο κατεξοχήν αξιόπιστος συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια δεδομένου του γεγονότος ότι εκτός από το τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο ενώπιων των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του αυτή, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) θα εκθέσει όλα τα ζητήματα μιλώντας ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού και όχι μόνο της Ελλάδας.

Η ελληνική πλευρά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τους τις επαφές θα θέσουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι «και αυτά που αφορούν την Τουρκία» είπε την Παρασκευή απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr ο Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η επίσκεψη έχει το χαρακτήρα που έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αντανακλά το κύρος που έχει η Ελλάδα και στις ΗΠΑ και διεθνώς» ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί εκ νέου το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ.

Η ελληνική αποστολή στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Παιδείας (Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ολοκλήρωσε την άφιξή της το βράδυ της Κυριακής ενώ στην Ουάσινγκτον βρίσκεται και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, τη στρατηγική της διπλωματίας και ταυτόχρονα διατηρεί την απαιτούμενη ψυχραιμία έναντι των όποιων προκλήσεων κάτι που το απέδειξε στη μεγάλη κρίση του 2020 στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει ως εξής:

Δευτέρα

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Τζο Σκάρμπορο και Μίκα Μπρζεζίνσκι.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγνάτιος, στο Πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν (Georgetown University).

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τρίτη

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 02:10 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ