ΕΕ: Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από σήμερα – Ποια μέτρα καταργούνται από 1η Ιουνίου


Στην κατάργηση της μάσκας από σήμερα Δευτέρα 16 Μαϊου, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, προχώρησαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Συγκεκριμένα, με κοινή ανακοίνωση, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών, ενώ επισημαίνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19.

Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Και τονίζουν ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα.

Τι αλλάζει από 1 Ιουνίου στη χώρα μας

Στην κατάργηση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους προχωρά από την 1η Ιουνίου το υπουργείο Υγείας. Το συγκεκριμένα μέτρο έχει ήδη καταργηθεί στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Από σήμερα και η Γαλλία προχωρά σε πλήρη κατάργηση της μάσκας.

Σύμφωνα με τον υπουργός Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο σχεδιασμός για άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας προχωρά για την 1η Ιουνίου. Όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική για εσωτερικούς χώρους στους οποίους υπάρχει συνωστισμός.

Οι εξαιρέσεις

Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική στα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα, ακόμη δεν έχε αποφασιστεί για την υποχρεωτικότητα σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα.

«Είμαστε προσεκτικοί σε αυτό», τόνισε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας ότι η άρση της χρήσης μάσκας σχετίζεται και με το γεγονός ότι μπαίνουμε στο καλοκαίρι και ούτως ή άλλως η διασκέδαση και άλλες δραστηριότητες διεξάγονται κατά βάση σε ανοιχτούς χώρους, παραπέμποντας για τις οριστικές αποφάσεις στα τέλη Μαΐου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ