Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία


Εξαιρετικά ενισχυμένη βγαίνει η Ελλάδα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο με τον διεθνή τύπο να αποτυπώνει το κλίμα με τη φράση «εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει με αποδείξεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ την προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε μια περίοδο που η Άγκυρα δεν έχει και την καλύτερη εικόνα λόγω των παζαριών που κάνει στο ΝΑΤΟ για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία ενώ παράλληλα εξαπέλυσε και τη «βόμβα» για πρόθεση της Αθήνας να αγοράσει μια μοίρα των πιο εξελιγμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς (F35).

Ορίζοντας της αγοράς αυτής εάν συμφωνηθούν όλοι οι παράμετροι είναι το 2028, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί του προγράμματος αναβάθμισης των F16, με κυβερνητικές πηγές να εξηγούν ότι «θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με την αμερικανική εταιρεία να αποκτά ένα μειοψηφικό πακέτο.

Δεν θα πρέπει εξάλλου να διαφεύγει της προσοχής κανενός, και σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των F35 μετά την απόφασή της να προμηθευτεί τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.

Το πόσο αποφασισμένη είναι η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην αγορά των F35 προκύπτει από το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως η επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών αναμένεται να αποσταλεί σύντομα.

Το δεύτερο πεδίο συναντίληψης Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή διατυπώθηκε από τις θέσεις Μητσοτάκη-Μπάιντεν αφορούσε τα ενεργειακά καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των δυο πλευρών εν όψει και της έκτακτης συνόδου κορυφής τη ΕΕ στα τέλη Μαΐου.

Γι’ αυτό το λόγο εξουσιοδότησαν τον Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας, να εργαστούν από κοινού.

Κοινή γραμμή των δύο ηγετών αποτυπώθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας με τον Τζο Μπάιντεν να ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».

Με αποδείξεις για την τουρκική προκλητικότητα ο Μητσοτάκης

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα στη συζήτηση που είχαν κατ’ ιδίαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την οποία κάλυψε λεπτό προς λεπτό το Newsbomb.gr που βρίσκεται στις ΗΠΑ με απεσταλμένη την Αμαλία Κάτζου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Τζον Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κυπριακό και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Το ιδιαίτερα φιλικό και θερμό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο μπροστά στις κάμερες επιβεβαιώθηκε στο έπακρο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο ηγετών μετά το τέλος των συνομιλιών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως «σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μητσοτάκης: Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας σημείωσε πως «οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν εκ νέου» και συνέχισε λέγοντας «υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη του Διεθνούς Δικαίου»

«Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Οι κοινωνίες πληρώνουν το τίμημα, ειδικότερα στην ενέργεια. Πρέπει να κάνουμε πολλά μαζί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πραγματικά εννοούσα όταν είπα πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη νέα συνεργασία των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας, μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο. Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για το φθηνό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35. Την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήταν στα χρόνια της κρίσης. Η οικονομία μας είναι ισχυρή, ξεπληρώσαμε το ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει εταιρίες. Πολλές Αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Βλέπουν μια χώρα με πλεονεκτική γεωγραφική θέση, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με σταθερή κυβέρνηση. Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ