Ρωσία: Η Μόσχα κρατικοποιεί το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα και αναβιώνει το θρυλικό Moskvitch


Η Ρωσία θα αναλάβει το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα για να αναβιώσει το Moskvitch, το ιστορικό αυτοκίνητο της σοβιετικής εποχής

Οι τοπικές αρχές της Μόσχας πρόκειται να αναλάβουν ένα εργοστάσιο που ανήκει στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault και να το χρησιμοποιήσουν για να αναβιώσουν το Moskvitch της σοβιετικής εποχής στην πρώτη μεγάλη εθνικοποίηση ξένης εταιρείας στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την απόφαση της Renault να ενταχθεί στη λίστα των δυτικών εταιρειών όπως η McDonald’s και η Siemens που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στον τέταρτο μήνα του.

Η Renault παραχώρησε το 68% του μεριδίου της στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, την AvtoVAZ, με δυνατότητα να την αγοράσει ξανά εντός έξι ετών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας πωλήθηκαν για ένα ρούβλι, πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη της Μόσχας έχει ουσιαστικά πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου δωρεάν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Λούκα ντε Μέο, δήλωσε ότι η εταιρεία προστατεύει τις μελλοντικές της δραστηριότητες στη Ρωσία. «Σήμερα λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στους 45.000 υπαλλήλους μας στη Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα την απόδοση του ομίλου και την ικανότητά μας να επιστρέψουμε στη χώρα στο μέλλον».

Η επικεφαλής του Russia Today, Μαργαρίτα Σιμονιάν δήλωσε οτι πρέπει να κατάσχονται τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία των ξένων εταιρειών που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, φάνηκε να υπερασπίζεται την απόφαση της Renault και είπε ότι η πόλη θα αναλάβει το εργοστάσιο για να αποτρέψει την ανεργία.

«Ο ξένος ιδιοκτήτης αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα», είπε. «Αυτό είναι δικαίωμά του, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε χιλιάδες εργαζόμενους να μείνουν χωρίς δουλειά. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να θέσω το εργοστάσιο υπό τον έλεγχο της πόλης και να συνεχίσω την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων με την ιστορική μάρκα Moskvitch. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας».

Για τους Ρώσους που αστειεύτηκαν για την επιστροφή της χώρας στη σοβιετική απομόνωση, η αναβίωση του Moskvitch ήταν το τέλειο άλλοθι. «Η Ρωσία έχει εφεύρει μια χρονομηχανή», έγραψε ένας. «Μπορεί να μετακινήσει ολόκληρη τη χώρα μέσα στο χρόνο, αλλά μόνο πίσω στη Σοβιετική Ένωση».

Ο σατιρικός ιστότοπος Panorama προέβλεψε την αναβίωση του Moskvitch πριν από έναν μήνα, όταν έγραψε έναν ψεύτικο τίτλο ότι το εργοστάσιο της Renault «συναρμολόγησε το πρώτο του Moskvitch μετά από 20 χρόνια». «Το Panorama δεν κάνει προβλέψεις, αναφέρουμε αποκλειστικά πραγματικές ειδήσεις από το μέλλον», έγραψε τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η McDonald’s ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά και θα πουλήσει τα 850 καταστήματά της σε έναν τοπικό αγοραστή. «Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επικίνδυνο, απρόβλεπτο περιβάλλον λειτουργίας, οδήγησαν τη McDonald’s στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη ιδιοκτησία της επιχείρησης στη Ρωσία δεν είναι πλέον ανεκτή», ανέφερε η εταιρεία.

Τα εγκαίνια των πρώτων McDonald’s στην πλατεία Pushkinskaya της Μόσχας το 1990 ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Περισσότεροι από 30.000 Σοβιετικοί πολίτες σχημάτισαν μια ουρά χιλιομέτρων για να δοκιμάσουν τα χάμπουργκερ, τις πατάτες και τα αναψυκτικά.

Τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Τα McDonald’s θα επιστρέψουν στη Ρωσία τον Ιούνιο με μια νέα επωνυμία», ανέφερε το Tass επικαλούμενος μια πηγή. «Η αλυσίδα εστιατορίων και το μενού θα διατηρηθούν, όπως και οι θέσεις εργασίας. Πάνω από το 90% των προμηθευτών είναι Ρώσοι, η συνεργασία μαζί τους θα συνεχιστεί. Στην πραγματικότητα, μόνο το όνομα θα αλλάξει».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ