Το Διεθνές Ποινικό Δικαστηρίο στέλνει μεγάλη ομάδα ερευνητών στην Ουκρανία


Η ομάδα αναμένεται να διεξάγει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που διαρπάχθηκαν στην διάρκεια της ρωσικής εισβολής

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη στην Ουκρανία μιας ομάδας 42 ερευνητών και ειδικών, στην πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει σταλεί ποτέ επί τόπου, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

«Επιβεβαιώνω πως σήμερα το γραφείο μου έστειλε μια ομάδα που αποτελείται από 42 ερευνητές, ειδικούς στη μεθοδολογία εγκληματολογικής έρευνας και άλλο προσωπικό υποστήριξης στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Καρίμ Χαν, ο οποίος πρόσθεσε πως πρόκειται για «την πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει αναπτυχθεί ποτέ επί τόπου σε μία και μόνη φορά».

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, που δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να δικάσει τα χειρότερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στον κόσμο, ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου έρευνα για αναφορές περί εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, αφού έλαβε το πράσινο φως από τα περίπου 40 κράτη μέλη.

Ο Χαν μετέβη στην Ουκρανία τον Απρίλιο, κυρίως στα προάστια του Κιέβου, στην Μπούτσα, όπου τουλάχιστον 20 πτώματα ανακαλύφθηκαν στις 2 Απριλίου.

«Χάρη στην ανάπτυξη μιας ομάδας ερευνητών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και να συγκεντρώσουμε μαρτυρίες για στρατιωτικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν εγκλήματα που αναφέρονται στο Καταστατικό της Ρώμης», ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, είπε.

Ο Χαν ευχαρίστησε εξάλλου την ολλανδική κυβέρνηση για τη συνεργασία της, με την ανάπτυξη «ενός σημαντικού αριθμού εθνικών ειδικών» για την υποστήριξη της αποστολής του ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, στην Ολλανδία.

«Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της έρευνας και της μεθοδολογίας εγκληματολογικής έρευνας θα κερδίσουν σε αποτελεσματικότητα χάρη στη συνεργασία αυτή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ