Δυσεπίλυτος γρίφος η αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ενέργεια και τρόφιμα


Όσοι θεωρούν πως θα πέσουν αμέσως ή τουλάχιστον όσο γρήγορα ανέβηκαν οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τη μείωση του κόστους ενέργειας θα πρέπει να περιμένουν για αρκετό διάστημα. 

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από δηλώσεις ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το πρόσφατο πακέτο στήριξης ναι μεν δίνει ανάσες, ωστόσο δεν απαντά συνολικά στο πρόβλημα του κόστους παραγωγής που επιδεινώθηκε από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, το ράλι των ανατιμήσεων που λαμβάνει χώρα σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων δεν οφείλεται μόνο στην ενέργεια αλλά και στις πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλο Ραβάνη, η κυβερνητική εξαγγελία για την επιβολή πλαφόν στο κόστος ενέργειας είναι σίγουρα θετικό μέτρο, αλλά δεν αρκεί, λέγοντας πως οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στο κόστος ενέργειας προσεγγίζουν το 150% με 200%.

Ο ίδιος μάλιστα, μεταξύ των μέτρων που προτείνει, προκειμένου να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα ανακούφισης για το σύνολο των πολιτών, είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα είδη διατροφής για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης, ο οποίος χαρακτηρίζει την κρατική παρέμβαση σημαντική, που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν ηλεκτροπληξία στους επιχειρηματίες, ωστόσο όπως λέει τα «αναχώματα» δεν είναι αρκετά.

Την ανάγκη να υπάρξει νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων με έμφαση στη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά αγαθά υπογραμμίζει και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν είναι μόνο οι ενεργειακές ανατιμήσεις αλλά συνολικά το αυξημένο κόστος διαβίωσης, ενώ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, εκτιμά ότι «δύσκολα τιθασεύονται» οι αρνητικές συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί για επιχειρηματίες και νοικοκυριά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ