Ασπιρίνη: Πως προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών

Η επίδραση της ασπιρίνης στον οργανισμό και την υγεία μας είναι από τα πιο μελετημένα αντικείμενα στον χώρο της ιατρικής έρευνας. Τώρα, μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η τακτική λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 205.000 γυναίκες και παρατήρησαν ότι όσες ανέφεραν πρόσφατη, τακτική χρήση χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης (λιγότερα δηλαδή από 100 mg) είχαν 23% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο των ωοθηκών, συγκριτικά με εκείνες που δεν έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη.

Ο κίνδυνος δεν μειωνόταν περαιτέρω με τη μεγαλύτερη χρονικά χρήση της ασπιρίνης.

Επίσης, η μελέτη δεν απέδειξε διαπιστωμένα μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά μια σχέση. Και η χρήση της κλασσικής δόσης ασπιρίνης των 325 mg δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Απ’ την άλλη η τακτική λήψη (δέκα ή και περισσότερα δισκία την εβδομάδα) μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, για κάποια χρόνια σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι κύρια αιτία καρκινικού θανάτου μεταξύ των γυναικών. Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο στην εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου και πιστεύεται ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσησης δια της μείωσης της φλεγμονής.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here