Σύντροφοι αγκαλιά ψυχολογία: Πώς την βιώνουν οι γυναίκες και οι άντρες-Μελέτη


Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη νέα έρευνα που έδειξε πώς το να αγκαλιάζεις τον αγαπημένο σου Άλλο μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ηρεμήσουν. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους άντρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου στο περιοδικό PLOS ONE. «Αν είσαι γυναίκα, το να αγκαλιάζεις τον ρομαντικό σου σύντροφο μπορεί να αποτρέψει την οξεία αντίδραση του σώματός σου στο στρες», ανέφεραν οι Γερμανοί ερευνητές σε σχετική ανακοίνωση.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα μασάζ και οι συνδυασμοί αγκαλιών και κρατήματος από το χέρι, καθώς και αγκαλιές και τρυφερές συζητήσεις μπορούν να μειώσουν το άγχος στις γυναίκες. Αλλά έχει γίνει ελάχιστη σχετική έρευνα σε άνδρες και λίγα είναι γνωστά για τις επιδράσεις μιας σύντομης αγκαλιάς στην ανδρική ψυχολογία. Η Gesa Berretz από το Πανεπιστήμιο του Ruhr Bochum και οι συνάδελφοί της ήθελαν να μάθουν περισσότερα. Έτσι, έβαλαν 76 άτομα που ήταν ζευγάρια σε ένα τεστ πρόκλησης στρες στο οποίο τους ζητήθηκε να κρατήσουν το ένα χέρι σε ένα λουτρό με παγωμένο νερό για τρία λεπτά. Τα μισά ζευγάρια αγκαλιάστηκαν πιο πριν και άλλοι όχι.

Τόσο πριν όσο και μετά το πείραμα, οι ερευνητές μέτρησαν διάφορους δείκτες στρες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες στο σάλιο των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν αγκαλιάσει τον σύντροφό τους είχαν χαμηλότερη απόκριση κορτιζόλης στο τεστ άγχους από τις γυναίκες που δεν αγκάλιασαν τον σύντροφό τους. Δεν βρέθηκαν ωστόσο παρόμοιες συσχετίσεις στους άνδρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αγκαλιά του ρομαντικού συντρόφου δεν είχε καμία επίδραση σε άλλα μέτρα άγχους, όπως η αρτηριακή πίεση και η συναισθηματική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το να αγκαλιάζει κανείς τον αγαπημένο του Άλλο μπορεί να μειώσει την απόκριση της κορτιζόλης σε γυναίκες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν αγχωτικές καταστάσεις, όπως σχολικές εξετάσεις ή παρουσιάσεις στη δουλειά. Οι ερευνητές είπαν ότι περαιτέρω μελέτη θα μπορούσε να εξετάσει εάν η αγκαλιά πλατωνικών φίλων παρέχει το ίδιο όφελος και εάν η έλλειψη στενής σωματικής επαφής με άλλους λόγω κοινωνικών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του στρες και της κατάθλιψης που καταγράφεται παγκόσμια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ