Δημοσκόπηση ΜRB για το Newsbοmb.gr: Αντέχει η κυβέρνηση, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ


Τα ευρήματα για πρόθεση ψήφου και την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών από τους πολίτες 

Αξιοσημείωτες αντοχές επιδεικνύει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbοmb.gr, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους που έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες.

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16 με 18 Μαΐου σε δείγμα 1.004 ατόμων, όταν ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν τις ΗΠΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχε επανεκλεγεί στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 35% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 8,9%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ΜΕ 14,2%.

Ακολουθούν ΚΚΕ με 5,8%, Ελληνική Λύση με 5,5% και ΜέΡΑ25 με 3,6%. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το Μάρτιο αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση κατά 2,2% του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διαφορά μετά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 9%.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 7,4%, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει το 29,1% και η αξιωματική αντιπολίτευση 21,7%. Τρίτο κόμμα και εδώ το ΠΑΣΟΚ με 11,8%.

Ακολουθούν ΚΚΕ με 4,8%, Ελληνική Λύση με 4,6% και ΜέΡΑ25 με 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%. Η σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου δείχνει αύξηση του ποσοστού της ΝΔ κατά 0,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή μονάδα και το ΚΙΝΑΛ σημειώνει απώλειες 1,6%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39,1% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα (διαφορά 12,1%).

Σαρωτική είναι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Το 47,9% βλέπει νίκη του κυβερνώντος κόμματος, με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17,1%, διαφορά δηλαδή 30,8%.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 37,1% των ευνοϊκών απόψεων και το 44,9% των μη ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας το 32,8% των ευνοϊκών απόψεων και το 49% των μη ευνοϊκών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 28,1% ευνοϊκές γνώμες και 28,6% μη ευνοϊκές. Σε σύγκριση με το Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τις θετικές γνώμες κατά 1,8%, ενώ αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει μείωση της δημοτικότητάς του κατά 2 μονάδες.

Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 19% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Γιάννης Βαρουφάκης 16,1% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 17,2%.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 61% την κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά και θετικά/μάλλον θετικά το 35,5%.

Σε σχέση με τη έρευνα του Μαρτίου η εικόνα της κυβέρνησης παρουσιάζει βελτίωση, καθώς οι αρνητικές γνώμες ήταν τότε 61,8% και οι θετικές 35,1%.

Την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το 67,9% την αξιολογεί μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά και το 27,1% σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά. Η αντιπολιτευτική στάση του ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 58,5% αρνητικές αξιολογήσεις και 26,3% θετικές.

Τα παραπάνω αποτελέσματα καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις της και να τις αυξήσει ελαφρώς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην πείθει με την αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών.

Βάσει της έρευνας η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει τα 69,5%, ελαφρώς αυξημένη από το Μάρτιο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ΣΥΡΙΖΑ με τη συσπείρωση να φτάνει στο 69,9%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι διαρροές τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ δείχνουν να περιορίζονται σημαντικά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ