Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας 2022: Γιορτάζοντας την ποικιλομορφία των μελισσών και των συστημάτων μελισσοκομίας


Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας γιορτάζεται στην επέτειο γέννησης του Σλοβένου μελισσοκόμου Anton Janša, του πρωτοπόρου της σύγχρονης μελισσοκομίας. Γεννημένος στις 20 Μαΐου 1734, καταγόταν από μια μακρά σειρά μελισσοκόμων και ήταν ο πρώτος δάσκαλος μελισσοκομίας στην αυτοκρατορική αυλή της Βιέννης. Οι μέλισσες είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη και ωφελούν πάρα πολύ τους ανθρώπους και το φυσικό οικοσύστημα γύρω τους. Οι μέλισσες μεταφέρουν κόκκους γύρης από το ένα λουλούδι στο άλλο και βοηθούν στην παραγωγή φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ασφάλεια των τροφίμων και στη διατροφή.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας θα εορταστεί με θέμα – “Μελισσοκομία: Γιορτάζοντας την ποικιλομορφία των μελισσών και των συστημάτων μελισσοκομίας”. Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), θα γιορταστεί φέτος μέσω εκδήλωσης. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της σημασίας των μελισσών και των βιώσιμων μελισσοκομικών συστημάτων. Θα επιστήσει επίσης την προσοχή στις διάφορες απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι επικονιαστές, ενώ θα επικεντρωθεί στη συμβολή τους στα μέσα διαβίωσης και στα συστήματα της τροφικής αλυσίδας. Η εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί για τις μέλισσες και την επικονίαση από όλο τον κόσμο, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Γενικό Διευθυντή του FAO QU Dongyu.

Ιστορία και σημασία

Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας γιορτάζεται στην επέτειο γέννησης του Σλοβένου μελισσοκόμου Anton Janša, ο οποίος ήταν ο πρωτοπόρος της σύγχρονης μελισσοκομίας. Γεννημένος στις 20 Μαΐου 1734, καταγόταν από μια μακρά σειρά μελισσοκόμων και ήταν ο πρώτος δάσκαλος μελισσοκομίας στην αυτοκρατορική αυλή της Βιέννης. Το 1766, ο Janša γράφτηκε στην πρώτη σχολή μελισσοκομίας στην Ευρώπη. Αργότερα εργάστηκε με πλήρη απασχόληση ως μελισσοκόμος. Το 1771, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Συζήτηση για τη Μελισσοκομία.

Δεκαετίες αργότερα, το 2016, η Σλοβενία ​​πρότεινε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας να γιορτάζεται στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο. Το επόμενο έτος, μια πρόταση για την ημέρα υποβλήθηκε στην 40η Σύνοδο της Διάσκεψης του FAO. Τελικά, στις 20 Μαΐου 2018, γιορτάστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Η ημέρα υπογραμμίζει επίσης τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες και πώς οποιαδήποτε απειλή για την ύπαρξη αυτών των πλασμάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή τροφίμων, τη διατροφή, ακόμη και ολόκληρα οικοσυστήματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ