Η Τουρκία βγάζει άναρθρες κραυγές, η Ελλάδα διατηρεί την ψυχραιμία της


Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η στρατηγική συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον και τα εξοπλιστικά προγράμματα και η στάση των Αμερικανών στα ελληνοτουρκικά ζητήματα έχουν πυροδοτήσει ένα ρεσιτάλ ακραίων προκλήσεων από πλευράς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παραμένει σταθερή η θέση της Ελλάδας, που χωρίς «κορώνες» βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο διαχρονικά για την επίλυση των διαφορών με τους γείτονες.

Ήταν προφανές, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της παρουσίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ ότι θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας. Οι αναφορές που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, προκάλεσαν έντονη ενόχληση στη γειτονική χώρα. Μετά την παρουσία του στον Λευκό Οίκο, όπου παρουσίασε χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον Τζο Μπάιντεν αλλά και η εξαγγελία της συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον για τα F-35, ήταν η… σπίθα που χρειαζόταν για να πάρει «φωτιά» για ακόμα μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να υπερβεί τα εσκαμμένα.

Ένα ακόμα «λιθαράκι», βέβαια, στο να «ξεφύγει» για τα καλά ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό ζήτημα, χωρίς περιστροφές και με ξεκάθαρη τη θέση για λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μη αποδεκτή λύση δυο κρατών σε καμία περίπτωση, μέσα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα για να «απασφαλίσει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να μιλήσει για την «ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και για την «εξώθηση της Τουρκίας στο να εξοπλιστεί» εξαιτίας της «κακής Ελλάδας», όπως δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «ειρηνευτική επιχείρηση» την εισβολή στην Κύπρο, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το «θερμόμετρο» των προκλήσεων. Την ίδια ώρα, τουρκικά μαχητικά επιχειρούσαν αιφνιδιασμό στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με παραβίαση του FIR Αθηνών, η οποία απέτυχε παταγωδώς χάρη στην έγκυρη επέμβαση των ελληνικών «φτερών» και την ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας που έτρεψε τους Τούρκους σε άτακτη φυγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Στην τελευταία του ομιλία το βράδυ της Δευτέρας (23/5), έστρεψε τα βέλη του προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν υπάρχει για εμένα Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα μιλήσουμε ξανά. Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Αλλά πήγε στις ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία στο Κογκρέσο», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε. «Έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία», σημείωσε οργισμένος, δίνοντας το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει από πλευράς της Άγκυρας. Η στάση Ερντογάν, για την ώρα, δικαιώνει όλους όσοι προέβλεπαν πως η Τουρκία θα επιχειρήσει εκ νέου να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και ενδεχομένως να αναζητήσει ένα «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Στην τουρκική προκλητικότητα και ακραία ρητορική, ωστόσο, η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και σταθερή θέση. Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική και ακραία στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντιπαράθεση δηλώσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βασίζει την πολιτική της σε αρχές και αξίες, τονίζοντας πως πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι και η πάγια θέση της Αθήνας στη διαμάχη με την Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη ρήση «όσο περισσότερο φωνάζει κάποιος, τόσο περισσότερο άδικο έχει».

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η δήλωση του κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται πως και η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην κυβέρνηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από τους συμμάχους και εταίρους της.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ