Το Πεκίνο προειδοποιεί: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» με το θέμα της Ταϊβάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίζουν με τη φωτιά», προειδοποίησε τη Δευτέρα το Πεκίνο, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν στην περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να την καταλάβει.

Οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν το χαρτί της Ταϊβάν για να αναχαιτίσουν την Κίνα και θα καούν οι ίδιες» δήλωσε ο Ζου Φενγκλίαν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στο Συμβούλιο του Κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει». Ο Όστιν έκανε αυτή τη δήλωση όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ «θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ταϊβάν» εάν εισέβαλε η Κίνα στο νησί.

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, την υπογράψαμε, αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι η αρμόζουσα».

Οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν», σημείωσε.

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ο Λόιντ διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική της μίας Κίνας δεν άλλαξε. Επανέλαβε αυτήν την πολιτική και τη δέσμευσή μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν».


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ