ΗΠΑ Ψυχίατροι: Ο νόμος και η ιατρική δεοντολογία δεν παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη λύση για την τήρηση ή μη του επαγγελματικού απορρήτου


ΗΠΑ Ψυχίατροι: Ψυχιατρικός ασθενής ομολόγησε τον φόνο: Τώρα τι; ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΣ – Η ασθενής, μια 60χρονη γυναίκα που μόλις είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει κάνοντας υπερβολική δόση γκαμπαπεντίνης, ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια ομολογία. Όπως είπε σε έναν μόνιμο ψυχίατρο αργά ένα βράδυ σε ένα κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων στη Φιλαδέλφεια, μόλις είχε δολοφονήσει δύο ανθρώπους και τους έθαψε στην αυλή της.

Έρχονταν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως, ποιος ήταν νεκρός και πού ήταν τα σώματά τους. Δρ Meghan Musselman Δεν άργησε να χτυπήσει το τηλέφωνο του θεράποντος ιατρού καθώς ο ένοικος ζήτησε καθοδήγηση. Αυτή δεν ήταν μια τυπική περίπτωση «υποχρέωσης προειδοποίησης», αφού δεν υπήρχε κανείς να προειδοποιήσει για απειλή βίας. Αλλά τότε τι είδους περίπτωση ήταν; Όπως σημείωσαν η Meghan Musselman, MD, και οι συνεργάτες της σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ο νόμος και η ιατρική δεοντολογία δεν παρουσίασαν μια ξεκάθαρη λύση για το εάν ο ισχυρισμός του ασθενούς θα έπρεπε να αναφέρεται στις αρχές.

“Αυτό ήταν πολύ περισσότερο μια περίπτωση γκρίζας ζώνης από ό,τι βλέπουμε συνήθως”, δήλωσε ο Musselman, του τμήματος ψυχιατρικής στο Temple University στη Φιλαδέλφεια, σε μια συνέντευξη. “Εάν κάποιος απειλεί να βλάψει κάποιον, οι περισσότερες πολιτείες έχουν νόμους σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε αυτήν την κατάσταση. Το ίδιο δεν ισχύει πραγματικά όταν το έγκλημα έχει ήδη συμβεί.” Ακόμα κι έτσι, μπορεί η υπάρχουσα νομοθεσία περί «καθήκοντος προειδοποίησης/προστασίας» να είναι χρήσιμη ως οδηγός για το τι πρέπει να κάνουμε; Ίσως, αλλά είναι περίπλοκο.

Οι νόμοι, που αφορούν την παραίτηση από το απόρρητο του θεραπευτή-ασθενούς όταν απειλείται η βία, ποικίλλουν ευρέως. Ορισμένοι δεν καλύπτουν ειδικά τους ψυχιάτρους, σύμφωνα με την Εθνική Διάσκεψη των Νομοθετικών Σωμάτων του Κράτους.

Μερικοί απλώς επιτρέπουν – αλλά δεν απαιτούν – ορισμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να αναλάβουν δράση σχετικά με τις απειλές βίας χωρίς να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι προβλήματα. Δεν υπάρχει υποχρέωση προειδοποίησης/προστασίας του νόμου στη Νεβάδα, τη Βόρεια Ντακότα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Μέιν.

Η Πενσυλβάνια απαιτεί από τους «επαγγελματίες ψυχικής υγείας» να ενεργούν όταν υπάρχει «σαφής και άμεσος κίνδυνος για τους άλλους ή την κοινωνία».

Ο Δρ Πολ Άπελμπαουμ σε μια συνέντευξη, ο ψυχίατρος και ειδικός σε θέματα ιατρικού δικαίου/ηθικής Paul S. Appelbaum, MD, Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι «με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπως η κακοποίηση παιδιών ή η κακοποίηση ηλικιωμένων, για τις οποίες οι ψυχίατροι είναι υποχρεωτικά δημοσιογράφοι, οι ψυχίατροι έχουν γενικά ίδιες ευθύνες για την καταγγελία εγκλημάτων με τους άλλους πολίτες».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα έγκλημα στο αγγλικό κοινό δίκαιο γνωστό ως «misprision» που αναφέρεται στην παράλειψη αναφοράς κακουργήματος. «Λίγες πολιτείες εξακολουθούν να έχουν νόμους περί κακής φυλάκισης, αλλά τα δικαστήρια έχουν την τάση να τους ερμηνεύουν ώστε να απαιτούν μια καταφατική πράξη για την απόκρυψη ενός εγκλήματος, όχι απλώς την παράλειψη αναφοράς», είπε. «Εκτός κι αν η ομολογία του ασθενούς υποδηλώνει μια συνεχιζόμενη απειλή για άλλα άτομα.

Σε αυτήν την περίπτωση, είπε ο Musselman, οι γιατροί σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να παραιτηθούν από την εμπιστευτικότητα επειδή ήταν πιθανό τα φερόμενα θύματα της δολοφονίας να ήταν ακόμα ζωντανά και να χρειάζονταν βοήθεια.

Ωστόσο, ο ασθενής τελικά πήρε την απόφαση από τα χέρια των ψυχιάτρων και συμφώνησε να ομολογήσει στην αστυνομία.

Υπάρχει ένα αίσιο τέλος: Ο ασθενής ανακάλεσε αργότερα την ιστορία, είπε ο Musselman, και δεν υπήρξε συνέχεια από τις αρχές.

Τι πρέπει να κάνουν οι ψυχίατροι σε παρόμοια κατάσταση; Εκτός από τον νόμο, είπε ο Musselman, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ιατρική δεοντολογία, η εμπιστευτικότητα και το γενικότερο καλό.

«Οι γιατροί μπορεί να πρέπει να αναρωτηθούν: Θα προτιμούσα να με μηνύσουν επειδή παραβιάζω το απόρρητο ή δυνητικά παίζω κάποιο ρόλο στην ταλαιπωρία κάποιου;» Συνέστησε να απευθύνεστε σε δικηγόρους για νομική καθοδήγηση. «Υπάρχει ένα ρητό στην ιατροδικαστική ψυχιατρική από τον [ψυχίατρο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ] Thomas Gutheil: Μην ανησυχείς ποτέ μόνος».

Ο Applebaum συμφώνησε και πρόσθεσε: “Οι ψυχίατροι πρέπει να εξετάζουν την αξιοπιστία της ομολογίας του ασθενούς: Θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια αυταπάτη; Προσφέρεται ως τρόπος χειραγώγησης του θεραπευτή; Ποιος είναι ο βαθμός στον οποίο, εάν ισχύει, υποδηλώνει μια συνεχιζόμενη απειλή σε άλλους; Είναι ο ασθενής πρόθυμος να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να παραδεχτεί το έγκλημα ή να εξουσιοδοτήσει τον ψυχίατρο να το κάνει;

Μόνο σε περίπτωση αξιόπιστης ομολογίας, συνεχιζόμενης απειλής και ασθενής που δεν επιθυμεί να επικοινωνήσει ο ίδιος με την αστυνομία θα πρέπει ο ψυχίατρος να σκεφτεί σοβαρά την παραβίαση του απορρήτου για να αναφέρεται.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ