Έκθεση: Δραματική αύξηση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά της ΕΕ


Έκθεση: Η χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία εννέα χρόνια, με βάση μια μελέτη κρατικών δεδομένων. Η έκθεση «Απαγορευμένο Φρούτο», μια εννεαετής μελέτη από την ομάδα Δίκτυο δράσης για τα φυτοφάρμακα Ευρώπης (Pesticide Action Network Europe), ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες είχαν εκτεθεί σε «δραματική αύξηση» τόσο στη συχνότητα όσο και στην ένταση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με το Associated Press, η έκθεση έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ που δείχνουν μείωση 12 τοις εκατό των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων το 2019 σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2017.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι η χρήση φυτοφαρμάκων στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 8,8%.

Το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από όλα τα βατόμουρα που ερωτήθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι παραμορφώσεις κατά τη γέννηση. Συνολικά, η ανάλυση σχεδόν 100.000 δημοφιλών δειγμάτων ντόπιων φρούτων στην Ευρώπη βρήκε αύξηση κατά 53% της μόλυνσης από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σε διάστημα εννέα ετών, αναφέρει η Guardian.

Σύμφωνα με το CBI, η έρευνα δεν περιελάμβανε βρετανικά προϊόντα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει πάνω από 3,2 εκατομμύρια τόνους φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ κάθε χρόνο, καλύπτοντας περίπου το 40% της εσωτερικής ζήτησης. Η καθηγήτρια Νικόλ Βαν Νταμ του Γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα (iDiv) περιέγραψε την έκθεση ως «σοκαριστική». «Ποιο είναι το νόημα να τρώτε υγιεινά εάν τα υγιεινά φρούτα και λαχανικά ψεκάζονται με τοξίνες;» ρώτησε.

Η εκπρόσωπος της PAN Europe, Salomé Roynel, δήλωσε: «Οι καταναλωτές βρίσκονται τώρα σε απαίσια θέση, καθώς λένε να τρώνε φρέσκα φρούτα, πολλά από τα οποία είναι μολυσμένα με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων που συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Είναι σαφές για εμάς ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πρόθεση να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και να λέει ο νόμος.

Φοβούνται πάρα πολύ το αγροτικό λόμπι, το οποίο εξαρτάται από ισχυρά χημικά και ένα σπασμένο αγροτικό μοντέλο».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ