Χατζηδάκης: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και είμαστε υπερήφανοι»


Χατζηδάκης: «Η νέα Ανεξάρτητη Αρχή “Επιθεώρηση Εργασίας” μαζί με την Ψηφιακή Κάρτα διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων»

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός του Γιώργου Τζιλιβάκη στη θέση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με την έγκριση του διορισμού του κ. Τζιλιβάκη ολοκληρώνεται η διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας της νέας Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας», η οποία θα διαθέτει αυξημένα εχέγγυα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρεται ότι η «ενεργοποίηση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας” σε συνδυασμό με την έναρξη της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιουλίου, είναι δυο θεσμικές παρεμβάσεις μείζονος σημασίας που συνδυάζονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με έμφαση στην καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην ακρόαση για την έγκριση του διορισμού του κ. Γιώργου Τζιλιβάκη που πρότεινε ο κ. Χατζηδάκης για τη θέση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε: «Προκάτοχος της Αρχής ήταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που τα περασμένα χρόνια προσπάθησε να ελέγξει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, όμως το έργο του επισκιαζόταν από τους “ψιθύρους”, δικαιολογημένους ή αδικαιολόγητους, για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Οι υποψίες ότι το ΣΕΠΕ αποτελεί “μακρύ χέρι” του εκάστοτε υπουργού ή γενικού γραμματέα εξαλείφονται, καθώς υπάρχουν αυξημένα εχέγγυα ανεξαρτησίας στο Ν. 4808/2021. Επίσης, ο νέος Διοικητής μαζί με το Συμβούλιο Διοίκησης θα προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις αλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία και που θα οδηγήσουν σε μια όντως ανεξάρτητη Αρχή, με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των διοικητικών της δομών ώστε οι έλεγχοι να είναι πιο αποτελεσματικοί».

Ο ίδιος ανέδειξε τις συνέργειες που θα προκύψουν από την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, σημειώνοντας: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που υιοθετεί τέτοιες μεθόδους. Πρόκειται για μηχανισμό χωρίς κανένα ιδεολογικό χρώμα, αλλά έντονο κοινωνικό πρόσημο. Και δεν θα πάμε μόνο στις μεγάλες, αλλά και τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτό εμείς, οι δήθεν «ανάλγητοι και νεοφιλελεύθεροι», είμαστε απολύτως ξεκάθαροι !»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε επίσης την πολιτική αντίφαση στην οποία υποπίπτει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση, όχι μόνο αμφισβητώντας την αντικειμενικότητα της κυβέρνησης ως προς τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, αλλά και αντιτιθέμενη στις αλλαγές που φέρνει η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, που εμποδίζει τυχόν αθέμιτες παρεμβάσεις.

«Αρνείστε μια πρωτοβουλία που θωρακίζει τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, ενώ υπεραμύνεστε του προηγούμενου συστήματος που έδινε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων. Οι τοποθετήσεις σας συνιστούν μεγάλη πολιτική χορηγία για την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος τέλος στον τρόπο επιλογής του κ. Τζιλιβάκη και στα προσόντα του, ο κ Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι τηρήθηκε κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος, με προεπιλογή των τεσσάρων επικρατέστερων υποψηφίων από πενταμελή Επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, επιλογή των δυο εκ των τεσσάρων από το Συμβούλιο Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας –που έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- και τελική επιλογή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Πρότεινα τον κ. Τζιλιβάκη συνεκτιμώντας τη νομική του παιδεία, τη μακρά του πείρα στη διοίκηση πολυπληθών ομάδων μεγάλων επιχειρήσεων και την εμπειρία του σε χειρισμό θεμάτων που άπτονται των εργασιακών σχέσεων εντός των επιχειρήσεων κατά την 30ετή σταδιοδρομία του. Είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το αντικείμενο που θα κληθεί να χειριστεί. Είμαι βέβαιος ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη τη δική μου και του Συμβουλίου Διοίκησης και ότι λόγω της πείρας και του ήθους του θα επιτύχει στα καθήκοντά του», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ