Παχυσαρκία γονιμότητα: Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος


Η μελέτη, σε σχεδόν 50 άνδρες με παχυσαρκία, διαπίστωσε ότι όσοι έχασαν βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων βελτίωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους κατά περίπου 40%. Αλλά για να διατηρήσουν τα αποτελέσματα θα πρέπει να διατηρήσουν την απώλεια βάρους. Και σε αυτή την περίπτωση, η απώλεια βάρους ήταν αρκετά σημαντική: Μετά από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν χάσει κατά μέσο όρο 36 κιλά.

Τόσο η απώλεια βάρους όσο και η αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων ήταν ταχεία — και εντυπωσιακή, σύμφωνα με τον Δρ Μπόμπι Νατζάρι, έναν ουρολόγο που εξέτασε τα ευρήματα. «Εντυπωσιάστηκα από τον αντίκτυπο στον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Najari, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Ανδρικής Υπογονιμότητας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνδρες στον πραγματικό κόσμο θα μπορούσαν να επιτύχουν αυτό το είδος απώλειας βάρους — και να το κρατήσουν. Αλλά το σημαντικότερο όλων, είπε ο Najari, είναι ότι η απώλεια περιττών κιλών μέσω της διατροφής και της άσκησης μπορεί να έχει ρόλο στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Μια σειρά από μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με τη χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος. Η νέα μελέτη — που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Human Reproduction — εξέτασε αν η απώλεια βάρους μπορεί να το αλλάξει αυτό. Στη μελέτη συμμετείχαν 47 άνδρες με παχυσαρκία ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων — 800 θερμίδες την ημέρα — για οκτώ εβδομάδες. Μετά, χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις τέσσερις ομάδες για μια φάση συντήρησης ενός έτους: μία ομάδα ασκήθηκε, η άλλη έλαβε ένα φάρμακο για τον διαβήτη που μερικές φορές χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους, η τρίτη ασκήθηκε και λάμβανε το φάρμακο και η τέταρτη δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Όσοι ασκούνταν, έλαβαν συστάσεις να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα, κάθε εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά τη δίαιτα των οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες όχι μόνο είχαν χάσει ένα σημαντικό ποσό βάρους, αλλά γενικά εμφάνισαν και ανάκαμψη της ποιότητας του σπέρματος. Ο μέσος αριθμός των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε κατά 41%, και η συγκέντρωση του σπέρματος (πόσο πυκνά είναι τα σπερματοζωάρια) αυξήθηκε κατά 49%. Ένα χρόνο αργότερα, περίπου οι μισοί από τους άνδρες είχαν διατηρήσει την απώλεια βάρους- είτε μέσω άσκησης, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής είτε και με τους δύο τρόπους. Είχαν επίσης διατηρήσει τους υψηλότερους αριθμούς και συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων. Αυτό δεν ίσχυε, ωστόσο, για τους άνδρες που ξαναπήραν το βάρος πίσω.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ