Αθλητισμός: Ασκήσεις & tips που ανακουφίζουν τον πόνο της εμμηνοπαυσιακής αρθρίτιδας


Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή στις αρθρώσεις που μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και ευαισθησία. Ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κινδυνεύουν από την εξουθενωτική αυτή πάθηση των αρθρώσεων, οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα. Κατά την εμμηνόπαυση, μια φυσική βιολογική διαδικασία στις γυναίκες, που σηματοδοτεί το τέλος του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, το επίπεδο των οιστρογόνων, μιας σημαντικής αναπαραγωγικής ορμόνης, αρχίζει να μειώνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ορισμένες καταστάσεις υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αραίωση και αποδυνάμωση των οστών. Ωστόσο, δεν υποφέρουν όλες οι γυναίκες από τα ίδια συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση και μερικές από αυτές μπορεί να εμφανίσουν πολύ ήπια.

Συμβουλές για τη διαχείριση της εμμηνοπαυσιακής αρθρίτιδας στις γυναίκες

  • Θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων

Η αναπλήρωση των επιπέδων της ορμόνης οιστρογόνου αποτελεί τη βάση της θεραπείας αλλά και της πρόληψης. Η έναρξη θεραπείας υποκατάστασης οιστρογόνων υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του πόνου και του οιδήματος στις αρθρώσεις.

  • Απώλεια βάρους και υγιεινός τρόπος ζωής

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι χρήσιμα εργαλεία για να διατηρήσετε τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Η μείωση της πίεσης και της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης στις αρθρώσεις είναι σημαντική. Θα πρέπει να αποφεύγετε το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες για την προστασία των αρθρώσεων. Ταυτόχρονα, η διατήρηση της ευελιξίας τους θα μειώσει τον πόνο.

  • Γιόγκα και κολύμπι

Τόσο η γιόγκα όσο και η κολύμβηση είναι ευεργετικά για την ενδυνάμωση των μυών και των αρθρώσεων σας χωρίς να ασκείτε υπερβολική πίεση ή φορτίο στις αρθρώσεις. Η γιόγκα είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα που έχει επίσης σημαντικά ψυχολογικά οφέλη. Επιπλέον, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, βελτιώνει την ευλυγισία, ενισχύει την αναπνευστική αντοχή και προάγει την ισορροπία. Η γιόγκα συνδέεται επίσης με αυξημένη ενέργεια και λιγότερους σωματικούς πόνους. Βοηθά στη βελτίωση του άγχους, της κατάθλιψης και του ψυχολογικού στρες.

  • Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Η ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει επίσης στον έλεγχο του βάρους, μειώνοντας έτσι την πίεση στις αρθρώσεις. Η συμπερίληψη ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως και αποξηραμένων φρούτων στη διατροφή σας θα βοηθήσει στην παροχή ασβεστίου και μαγνησίου που είναι απαραίτητα για γερά και υγιή οστά. Η λήψη συμπληρωμάτων από το στόμα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μπορούν επίσης να συστηθούν συμπληρώματα βιταμίνης Β3, ωμέγα λιπαρών οξέων και ιχθυελαίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ