Πολεμικό Ναυτικό: Σχολές κορυφαίου επιστημονικού επιπέδου – Εκπαίδευση, κατάρτιση, ναυτοσύνη


Ποιοι θα γίνουν κυβερνήτες των Belh@rra, των ολοκαίνουργιων κορβετών, των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων; Το Newsbomb αναδεικνύει το σπουδαίο έργο που συντελείται στις Στρατιωτικές Σχολές, λίγες μέρες πριν την έναρξη των Πανελληνίων 2022 – Το υψηλότατο επίπεδο οργάνωσης, το απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, η εξειδίκευση και η ανάδειξη των επόμενων ηγητόρων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με ταχύτατους ρυθμούς, μεθοδικά και αποφασιστικά συνεχίζουν να τρέχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

Το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς γυρίζουν σελίδα περνώντας στη νέα εποχή, με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που ανατρέπουν τα δεδομένα στον συσχετισμό δυνάμεων με την Τουρκία. Δεν μιλάμε απλώς για αγορά οποιωνδήποτε πλοίων και αεροσκαφών, μιλάμε για την απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών παγκοσμίως, των Belh@rra, των καλύτερων μαχητικών στη Δύση, των πανίσχυρων Rafale και των υπερσύγχρονων F-35, των κορυφαίων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, των αμερικανικών Romeo, των πανίσχυρων αντιαρματικών Spike Nlos που θωρακίζουν το Αιγαίο και τον Έβρο. Εκτός φυσικά από τα νέα οπλικά συστήματα, η χώρα μας εκσυγχρονίζει και τα παλαιότερα.

Όλα αυτά τα νέα οπλικά συστήματα απαιτούν προσωπικό καταρτισμένο, με γνώσεις, εμπειρία και άριστο επίπεδο εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με σχέδιο οργάνωση και μεθοδικότητα ενισχύει το επίπεδο των παραγωγικών Σχολών σε όλους τους Κλάδους, με προγράμματα σπουδών στις Στρατιωτικές Σχολές ανάλογης ποιότητας με τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Newsbomb επιχειρεί να αναδείξει το σπουδαίο έργο που συντελείται στις Στρατιωτικές Σχολές της χώρας μας και να εξηγήσει γιατί τελικά οι Βάσεις τους παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα κάθε χρόνο, γιατί όσοι αποφοιτούν έχουν εκτός από τη στρατιωτική αγωγή, επιστημονική κατάρτιση ανωτάτου επιπέδου, ηθική, Αρχές και προσωπικότητες ισχυρές, σφυρηλατημένες μέσα από την πειθαρχία, το αίσθημα ευθύνης και τον αυτοσεβασμό.

Πολεμικό Ναυτικό: Σπουδές με το βλέμμα στη νέα εποχή

Η… αρχή του αφιερώματος του Newsbomb.gr γίνεται με την «αιχμή του δόρατος» των Ενόπλων Δυνάμεων, το Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο έχει μπροστά του τεράστιες προκλήσεις να αντιμετωπίσει στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της κατάρτισης, μιας και ο ελληνικός Στόλος εκσυγχρονίζεται πλήρως με τα κορυφαία πλοία, υποβρύχια και ελικόπτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πολύπειρος Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, γνωρίζει καλά πως ακόμα κι αν η Ελλάδα αποκτήσει τα καλύτερα οπλικά συστήματα στον κόσμο, αν δεν έχει προσωπικό καταρτισμένο και εκπαιδευμένο, δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Οι πλήρως ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra, οι κορβέτες που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, τα ελικόπτερα Romeo, τα ελικόπτερα P3 Orion, αλλά και οι φρεγάτες ΜΕΚΟ που θα εκσυγχρονιστούν, απαιτούν στελέχη έμπειρα, με γνώση των νέων τεχνολογιών και εξειδίκευση. Για το λόγο αυτό, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό επίπεδο σπουδών στις παραγωγικές σχολές, με τις απαιτήσεις για τους σπουδαστές να είναι τεράστιες και να απαιτούν συνεχώς μελέτη, σαφή στόχευση, αυτοπειθαρχία και απόλυτη συνείδηση της αποστολής που αναλαμβάνουν ως στελέχη πλέον των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κορυφαία φρεγάτα του κόσμου, η Belh@rra, από το 2025 θα αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού Στόλου.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να επιτύχουν όλοι. Τα κορυφαία οπλικά συστήματα απαιτούν και τους καλύτερους χειριστές, αυτούς που θα επιβεβαιώσουν στην πράξη πως έχουν καλλιεργήσει σε άριστο επίπεδο τις στρατιωτικές αρετές και έχουν καταστεί ηγήτορες, ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει σε υψηλό βαθμό τις γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες που απαιτούν τα νέα οπλικά συστήματα.

Ας δούμε όμως τις σχολές του Πολεμικού Ναυτικού από τις οποίες αποφοιτούν οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Στόλου μας. Τι προσφέρουν, πώς έχουν φτάσει στο σημείο να συγκρίνονται ακόμα και με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, πώς συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια της χώρας μας, πώς αναπτύσσουν σχέσεις με ιδρύματα άλλων χωρών ενισχύοντας και την εξωστρέφεια και φυσικά πώς τα στελέχη του διακρίνονται μεταξύ των καλύτερων στελεχών του ΝΑΤΟ.

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), της Ελληνικής Ναυτικής Ακαδημίας, από την ίδρυσή της, το 1845, εκπαιδεύει και καλλιεργεί, σωματικά και πνευματικά, τους Ναυτικούς Δοκίμους, μελλοντικούς Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΣΝΔ είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) και παρέχει ακαδημαϊκή και ναυτική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου. Η εισαγωγή στη Σχολή γίνεται μέσω των ετήσιων Πανελληνίων Εξετάσεων που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας και, επιπροσθέτως, των ψυχομετρικών τεστ και αθλητικών αγωνισμάτων, για τους επιτυχόντες. Οι απόφοιτοί της σταδιοδρομούν στο Πολεμικό Ναυτικό ως Αξιωματικοί.

Οι εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Οι Ναυτικοί Δόκιμοι καταρτίζονται ακαδημαϊκά, από το καθηγητικό προσωπικό των διαφόρων Τομέων της. Η πρακτική εξάσκηση, όπως και η καλλιέργεια του Ναυτικού πνεύματος, πραγματοποιούνται με τη διδασκαλία της Ναυτικής Τέχνης, την εκτέλεση γυμνασίων καθώς επίσης και εκπαιδευτικών ταξιδιών, στο εσωτερικό και εξωτερικό, με πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν ώστε οι απόφοιτοι νέοι Αξιωματικοί να διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση, το ήθος, τη στρατιωτική αγωγή και τη ναυτοσύνη τους. Συνέπεια, άλλωστε, του σημαντικού έργου, το οποίο προσφέρει η Σχολή στο Έθνος, είναι η τιμητική διάκριση που έλαβε, με την απονομή του μεταλλίου της Ακαδημίας Αθηνών, το 1967.

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Η ΣΝΔ, μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία της, ανέδειξε ηγέτες που ξεπέρασαν τα όρια του Ναυτικού και αναδείχθηκαν ως ιδιαίτερες φυσιογνωμίες. Φυσιογνωμίες, οι οποίες, με την επιστημονική τους κατάρτιση και τα ηγετικά προσόντα, που καλλιέργησαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, έγιναν άξιοι συνεχιστές μιας ιστορίας χιλιετιών, η οποία δίνει στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας το δικαίωμα να καυχάται, ότι ουδέποτε υπέστειλε τις Σημαίες.

Εισαγωγή στη Σχολή

Η εισαγωγή Ελληνίδων και Ελλήνων σπουδαστών στη ΣΝΔ γίνεται μόνο μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων και αφορά σε αποφοίτους Λυκείου.

Ετησίως (κάθε Μάρτιο – Απρίλιο) εκδίδεται προκήρυξη από το Υπουργείο Εθνικής ‘Aμυνας (ΥΠΕΘΑ) σχετικά με την εισαγωγή σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην προκήρυξη αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν στις ενέργειες των υποψηφίων και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εισαγωγή στη ΣΝΔ.

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι:

α. Υποβάλλουν στη ΣΝΔ αίτηση και αριθμό δικαιολογητικών όπως προβλέπεται στην προκήρυξη του ΥΠΕΘΑ, ανεξάρτητα απο το μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΕΠΘ).

β. Εν συνεχεία διέρχονται από ιατρικές, αθλητικές και ψυχομετρικές προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες λαμβάνουν χώρα ετησίως (κάθε Ιούλιο) στις εγκαταστάσεις της ΣΝΔ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

γ. Ακολούθως, με την προϋπόθεση ότι κριθούν ικανοί από τις ΠΚΕ, το ΥΠΕΠΘ γνωρίζει στη ΣΝΔ τους επιτυχόντες υποψηφίους από τη βαθμολογία που έλαβαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την βάση εισαγωγής, όπως αυτή διαμορφώνεται για τη ΣΝΔ κάθε χρόνο.

δ. Κατόπιν η ΣΝΔ καλεί τους επιτυχόντες για κατάταξη τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι υποψήφιοι, με την κατάταξη τους, παρακολουθούν βασική στρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας τριών έως τεσσάρων εβδομάδων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης και την ορκωμοσία τους, εισέρχονται επίσημα στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού ως πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι.

Η ζωή στη Σχολή

Η εκπαιδευτική ημέρα στη Σχολή ξεκινά νωρίς το πρωί. Για πέντε ημέρες την εβδομάδα οι Δόκιμοι εφαρμόζουν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης (ακαδημαϊκή, αθλητική, ναυτική και στρατιωτική), που εμπλουτίζεται με κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις, χοροεσπερίδες, ναυταθλητικούς αγώνες, κ.ά.

Η Βιβλιοθήκη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Στη διάρκεια της χειμερινής εκπαιδευτικής περιόδου το πρωινό αφιερώνεται στην ακαδημαϊκή και τη ναυτική εκπαίδευση σε αίθουσες διδασκαλίας και σε εργαστήρια, ενώ το απόγευμα διατίθεται για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Σχολής, όπως αθλοπαιδιές, πεζικές ασκήσεις, ενημερωτικές ομιλίες, μελέτη, κτλ. Κατά τη θερινή περίοδο εκπαίδευσης η ζωή του Ναυτικού Δοκίμου είναι συνδεδεμένη με τη διαβίωση στο πλοίο και την εκτέλεση πρακτικών ναυτικών ασκήσεων και γυμνασίων.

Ακαδημαϊκή εκπαίδευση

Η Σχολή παρέχει στους Ν. Δόκιμους ευρεία ακαδημαϊκή, ναυτική και στρατιωτική εκπαίδευση με σκοπό να διαμορφώνει νέους αξιωματικούς με υψηλή κατάρτιση σε όλα τα επιστημονικά, τεχνολογικά και ναυτικά γνωστικά αντικείμενα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του ΠΝ.

Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Ν. Δοκίμων καλύπτει ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων. Συγκεκριμένα αποσκοπεί στην επιστημονική γνώση των αντικειμένων των θετικών, εφαρμοσμένων, τεχνολογικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και θεωρητικών επιστημών τα οποία υποστηρίζουν τη θεωρητική και πρακτική ναυτική εκπαίδευση.

Το ακαδημαϊκό έτος είναι οργανωμένο σε δύο εξάμηνα:

  • Χειμερινό εξάμηνο: Αρχές Σεπτεμβρίου – Μέσα Φεβρουαρίου
    Το πρόγραμμα ακαδημαϊκής μόρφωσης διαρκεί 13 εβδομάδες και ολοκληρώνεται με περίοδο γραπτών εξετάσεων που διαρκεί 3 εβδομάδες.
  • Εαρινό εξάμηνο: Μέσα Φεβρουαρίου – Μέσα Ιουνίου
    Το πρόγραμμα ακαδημαϊκής μόρφωσης διαρκεί 13 εβδομάδες και ολοκληρώνεται με περίοδο γραπτών εξετάσεων που διαρκεί 3 εβδομάδες.

Στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και προγραμμάτων στρατιωτικής μορφωτικής βοήθειας, στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μπορούν να φοιτήσουν και αλλοδαποί σπουδαστές. Πριν την ένταξη τους στο A’ έτος οι αλλοδαποί σπουδαστές εγγράφονται και φοιτούν στο ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ.

Σημειώνεται ότι λοιπές ειδικότητες Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού όπως Οικονομικοί, Ιατροί κτλ, εκπαιδεύονται σε αντίστοιχες Σχολές Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρέλαση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εκπαιδεύονται επίσης και οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λιμενικού Σώματος οι οποίοι στελεχώνουν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο κινητικότητας οι Ν. Δόκιμοι εκπαιδεύονται επιλεκτικά σε προγράμματα Στρατιωτικού ERASMUS σε Ευρωπαϊκές Σχολές του εξωτερικού για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ναυτική εκπαίδευση

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται Χειμερινοί Εκπαιδευτικοί Πλόες (ΧΕΠ) με πλοία του Στόλου (Φρεγάτες (Φ/Γ), Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), Υποβρύχια (Υ/Β), Κανονιοφόρους (Κ/Φ) και Αρματαγωγά (Α/Γ)). Σκοπός των ΧΕΠ είναι η απόκτηση ναυτικών-επιχειρησιακών γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η εξοικείωση με το πλοίο.

Εκπαιδευτικοί πλόες εκτελούνται επίσης με τα τρία Ιστιοφόρα (Ι/Φ), ένα εκπαιδευτικό πλοίο (ΚΥΚΝΟΣ Ι) και αριθμό μικρών ιστιοπλοϊκών σκαφών που διαθέτει η Σχολή στην περιοχή του Σαρωνικού και έχουν σκοπό την εξοικείωση των Δοκίμων με το θαλάσσιο στοιχείο, την εκμάθηση ιστιοπλοΐας και την ψυχαγωγία.

Ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ) της Σχολής διεξάγεται κάθε καλοκαίρι από μέσα Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου και είναι διάρκειας 45-50 ημερών. Οι μισές μέρες είναι εν πλω και οι άλλες μισές εν όρμω σε λιμάνια του εξωτερικού, επί το πλείστον Ευρωπαϊκά.

Υπάρχουν δύο προσομοιωτές ναυτιλίας (προσομοιάζουν τις γέφυρες των πλοίων, με όλες τις συσκευές που υπάρχουν μέσα σε αυτή), ένας στη Σχολή και ένας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας (Περιοχή Σκαραμαγκά), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση όλων των τάξεων των Δοκίμων.

Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ως Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) δύναται να οργανώνει, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε θέματα Ναυτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Προσομοιωτής ναυτικής εκπαίδευσης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο των ΑΣΕΙ, τα Προγράμματα αυτά ιδρύονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από κοινή πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων και απευθύνονται σε απόφοιτους ΑΣΕΙ και Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής και αλλοδαπής.

Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2020 – 2021 η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς προσφέρουν το Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία» (Marine Science & Technology Management)

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα hna.gr/el/

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), είναι Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Οργανισμού της Σχολής (Ο/ΣΜΥΝ).

Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση

Στη ΣΜΥΝ παρέχεται ακαδημαϊκή (θεωρητική και πρακτική), στρατιωτική και ναυτική εκπαίδευση και τεχνική κατάρτιση.

Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση αφορά στην επιστημονική γνώση των αντικειμένων των θετικών, εφαρμοσμένων, τεχνολογικών και θεωρητικών επιστημών, οι οποίες διδάσκονται στην Σχολή και στην οποία υπάγονται όλα τα μαθήματα επιστημονικού χαρακτήρα, τα οποία υποστηρίζουν γνωστικά τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

  1. Οι ειδικότητες και εξειδικεύσεις των Δοκίμων Υπαξιωματικών, κατανέμονται στα κάτωθι τέσσερα πεδία γνωστικών αντικειμένων:

α. Πεδίο Α΄: Διοίκηση και Διαχείριση.

β. Πεδίο Β΄: Ναυτικές Επιχειρήσεις.

γ. Πεδίο Γ΄: Ναυτικά όπλα.

δ. Πεδίο Δ΄: Τεχνολογικές Εφαρμογές.

  1. Στη ΣΜΥΝ λειτουργούν οι ακόλουθοι Τομείς Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα:

Ι. Τομέας Ναυτικών Επιστημών και Επιχειρήσεων

ΙΙ. Τομέας Θετικών Επιστημών

ΙΙΙ. Τομέας Θεωρητικών Επιστημών

ΙV. Τομέας Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής

V. Τομέας Τεχνολογίας

Οι εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)

Οργάνωση Σπουδών

Οι σπουδές στη ΣΜΥΝ διαρκούν τρία (3) εκπαιδευτικά έτη. Κατά το πρώτο και δεύτερο εκπαιδευτικό έτος (πρώτη και δεύτερη Τάξη) οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί ακολουθούν πρόγραμμα σπουδών το οποίο περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την ειδικότητα που έχουν αποκτήσει. Κατά το τρίτο εκπαιδευτικό έτος (τρίτη τάξη) οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί ακολουθούν πρόγραμμα σπουδών το οποίο περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την εξειδίκευση της ειδικότητας που έχουν αποκτήσει.

    1. Το εκπαιδευτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 31η Αυγούστου του επομένου ημερολογιακού έτους.
    2. Οι σπουδές στη ΣΜΥΝ οργανώνονται σε δύο περιόδους εκπαίδευσης, τη χειμερινή και τη θερινή.

Η χειμερινή εκπαιδευτική περίοδος περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικά εξάμηνα. Η διάρκεια κάθε εκπαιδευτικού εξαμήνου είναι κατά μέγιστο δέκα έξι (16) εκπαιδευτικές εβδομάδες μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι σπουδαστές δύνανται να συμμετέχουν σε σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έως τρεις (3) πλήρεις εκπαιδευτικές εβδομάδες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Κάθε εβδομάδα περιλαμβάνει πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες, (Δευτέρα έως Παρασκευή – κάθε εκπαιδευτική ημέρα περιλαμβάνει έως έξι (6) ώρες διδασκαλίας και δύο (2) ώρες μελέτης τουλάχιστον).

Η Θερινή Εκπαιδευτική Περίοδος ξεκινάει αμέσως μετά το πέρας της Χειμερινής Περιόδου Εκπαίδευσης και περατώνεται πριν την έναρξη του επόμενου εκπαιδευτικού έτους. Περιλαμβάνει εκπαίδευση στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ και τον θερινό εκπαιδευτικό πλου, διάρκειας 25 ημερών.

Τελετή Ορκωμοσίας στη ΣΜΥΝ, υπό το βλέμμα του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.

Στο πλαίσιο της αποστολής της, η ΣΜΥΝ μπορεί να συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλους φορείς εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα ή με πρόσωπα αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους.

Μέρος της εκπαίδευσης μπορεί να πραγματοποιείται σε πολεμικά πλοία και Υπηρεσίες του ΠΝ, σε φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ελληνικού ή αλλοδαπού, κατόπιν εγκρίσεως της αρμόδιας Διεύθυνσης εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ).

Στρατιωτική – Ναυτική Εκπαίδευση

Παράλληλα με την Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση, παρέχεται στους Δοκίμους Υπαξιωματικούς θεωρητική και πρακτική, Ναυτική και Στρατιωτική Εκπαίδευση, με σκοπό τη γνώση της ναυτικής τέχνης, την εξοικείωση με το ναυτικό περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη στρατιωτικών γνώσεων και αρετών.

Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι συνεχής και διαρκεί όσο και η φοίτηση των σπουδαστών στην Σχολή. Αποσκοπεί στην εμπέδωση της ενσυνείδητης πειθαρχίας και υπευθυνότητας, στην ανάπτυξη της υπακοής και του σεβασμού καθώς και των ψυχικών και σωματικών προσόντων των σπουδαστών. Επίσης, μέσω αυτής, επιδιώκεται η εμπέδωση των αρχών της ηγεσίας και η καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, στη φιλοπατρία και στις ηθικές αρχές, τις οποίες χρειάζεται να αναπτύξει ο Μόνιμος Υπαξιωματικός του ΠΝ.

Συνεχής εκπαίδευση, κατάρτιση και υψηλό φρόνημα για τα σπουδαστές της ΣΜΥΝ.

Η στρατιωτική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει τα πεδία:

α. Πεζικών Ασκήσεων και Πυρών.

β. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Η ναυτική εκπαίδευση αφορά στις θεωρητικές, τεχνικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και στην πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή της ναυτικής επιστήμης και τεχνολογίας στο θαλάσσιο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Η ναυτική εκπαίδευση περιλαμβάνει τα πεδία:

α. Ναυτικής Τέχνης.

β. Ναυτιλίας και Επιχειρήσεων.

γ. Πυροβολικής – Υφάλων Όπλων.

δ. Τεχνολογίας πλοίου.

ε. Ναυτικού Αθλητισμού και Εφολκίων.

Με σχέδιο, μεθοδικότητα και σαφή στόχευση, το Πολεμικό Ναυτικό παρέχει ακαδημαϊκή και ναυτική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου με σκοπό να δημιουργήσει ικανούς Αξιωματικούς με ηγετικά προσόντα, ναυτική συνείδηση και άρτια επαγγελματική κατάρτιση. Παράγει γνώση και προάγει την έρευνα, αναδεικνύοντας στελέχη ικανά να χειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα στα οποία επενδύει η χώρα μας. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να προσφέρουν στην Πατρίδα από αυτή τη θέση, να ζήσουν συγκλονιστικές εμπειρίες και να αποτελέσουν συνεχιστές της ένδοξης ναυτικής μας Ιστορίας, δεν έχουν παρά να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους τις κορυφαίου επιπέδου Σχολές του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ