Στο 73,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο


Στο 73,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, κινούμενος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών. Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία της  τουρκικής λίρας κινείται στις 16,493 λίρες ανά δολάριο, με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια της.

O πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε για 12ο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 1998. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν υψηλότερες κατά 3%.

Να σημειωθεί πως λόγω της φθηνής λίρας η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε ταχύτατα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ανάπτυξη οδήγησαν η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Ειδικότερα, το τουρικό ΑΕΠ αυξήθηξε κατά 7,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μέτρηση που ήταν κάτω από τη μέση εκτίμηση του 1,3% σε άλλη έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 19,5% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε μια ένδειξη ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ισχυρή μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στα τέλη του 2021.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 16,8% την ίδια περίοδο, καθώς οι Τούρκοι κατασκευαστές έλαβαν ώθηση από την αδύναμη λίρα και την ισχυρή ανάκαμψη σε βασικές αγορές.

Το μέγεθος του ΑΕΠ της Τουρκίας σε τρέχουσες τιμές υπολογίζεται στα 794 δισ. δολάρια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ