Μπόρις Τζόνσον: Η συνωμοσία για την ανατροπή του – «Να τον απομακρύνουμε απο την πρωθυπουργία»


Μία μυστική εξέγερση από δυσαρεστημένους υπουργούς θα μπορούσε να «ρίξει» τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, πιστεύουν οι επικριτές των Τόρις

Μια μυστική εξέγερση από δυσαρεστημένους υπουργούς της κυβέρνησης θα μπορούσε να εκδιώξει τον Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών, πιστεύουν οι βουλευτές των Τόρις που σχεδιάζουν την εκδίωξή του.

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ψήφο δυσπιστίας αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα χρειαζόταν την υποστήριξη 180 βουλευτών των Τόρις – το ήμισυ του σημερινού συνόλου των 359 – προκειμένου να μείνει στη θέση του. Οι υποστηρικτές του λένε ότι θα κερδίσει, καθώς η «μισθοδοσία» 173 υπουργών και βοηθών κοινοβουλίου είναι σχεδόν αρκετή για να περάσει το όριο.

Ωστόσο, ένας «αντάρτης» ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Τζόνσον, είπε στον Independent ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένες τις ψήφους των μελών της κυβέρνησής του. Δύο γραμματείς του κοινοβουλίου έχουν ήδη παραιτηθεί λόγω του Partygate και οι αντάρτες πιστεύουν ότι κι άλλα κυβερνητικά στελέχη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανατροπής του Τζόνσον.

«Πρόκειται για μυστική ψηφοφορία και στο απόρρητο του εκλογικού θαλάμου δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι υπουργοί του θα ψηφίσουν για να τον διατηρήσουν στο αξίωμα», είπε βουλευτής που διατήρησε την ανωνυμία του.

«Μερικοί από αυτούς έχουν πολύ μικρές πλειοψηφίες και ανησυχούν για τις έδρες τους. Μερικοί από αυτούς μπορεί να πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα με έναν άλλο ηγέτη. Και σε μερικούς από αυτούς απλώς δεν αρέσει αυτό που κάνει στο κόμμα. Είναι προφανές ότι η πλειονότητα τους θα ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσής του, αλλά το μυστικό για να ξεπεράσει τη γραμμή θα είναι πόσοι υπουργοί και στελέχη – που φυσικά δεν έχουν πει τίποτα δημόσια, γιατί θα τους κόστιζε τις δουλειές τους – θα ενωθούν μαζί τους»

«Να αποκαταστήσουμε την αίγλη του κόμματος»

Οι επικριτές του Τζόνσον κυκλοφόρησαν ένα ενημερωτικό έγγραφο μεταξύ των βουλευτών των Τόρις το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας ότι 160 ή περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να χάσουν τις έδρες τους σε μια «συντριπτική» ήττα, εάν τους οδηγήσει στις επόμενες εκλογές.

«Ο μόνος τρόπος για να τερματίσουμε αυτή τη δυστυχία, να κερδίσουμε ακρόαση από το βρετανικό κοινό και να αποκαταστήσουμε την αίγλη των Συντηρητικών σε σημείο όπου μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες γενικές εκλογές είναι να απομακρύνουμε τον Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία», ανέφερε το σημείωμα.

Ένας βουλευτής είπε ότι το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης ήταν πιθανό να είναι «πολύ οριακό» και προέβλεψε ότι ακόμη και αν ο Τζόνσον φύγει με μικρή διαφορά, θα τραυματιστεί οριστικά. «Σε εκείνο το σημείο, νομίζω ότι είναι η ώρα οι «άντρες με γκρι κοστούμια» και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα του πουν ότι είναι ώρα να φύγει», είπε ο «αντάρτης». «Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα παραιτηθεί».

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της «επιτροπής του 1922», ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, έχει ήδη λάβει τις 54 επιστολές που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί μια ψήφος δυσπιστίας, με μια πηγή να προτείνει ότι το «σκορ» μπορεί να φτάσει τις απαραίτητες 67. Ο σερ Γκράχαμ τηρεί πάντα σιγή ιχθύος, και κάποιοι στο Γουέστμινστερ πιστεύουν ότι μπορεί να περίμενε το τέλος του πλατινένιου ιωβηλαίου για να συμπληρώσει τις επιστολές, αφού είπε ότι το μέτρημα τους δεν είναι «κανονικό χόμπι» για εκείνον.

Εάν το όριο ξεπεραστεί σήμερα, αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό πριν προκηρύξει ψηφοφορία την Τρίτη ή την Τετάρτη. «Το Partygate έχει αλλάξει τα πάντα και η εμπιστοσύνη έχει πλέον εξαλειφθεί εντελώς στον Μπόρις Τζόνσον», λένε οι επικριτές του «Επίσης, το αίσθημα ότι είναι δυνατός και μπορεί να κάνει πράγματα έχει φύγει. Νομίζω ότι αυτές οι ενδιάμεσες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δείχνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει πλέον το πλεονέκτημα που είχε κάποτε» λέει ο Τζέιμς Τζόνσον συνιδρυτής του JL Partners

Με τους ψηφοφόρους να δείχνουν ελάχιστο ενθουσιασμό για τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να ανακτήσουν το προβάδισμά τους στις εθνικές εκλογές «αρκετά γρήγορα» με ένα νέο πρόσωπο στο τιμόνι, εκτιμά.

Οι πιστοί του Τζόνσον λέγεται ότι χαρακτηρίζουν την προσπάθεια απομάκρυνσης του πρωθυπουργού ως συνωμοσία για την αναστροφή του Brexit, καθώς ο εξέχων επικριτής του πρωθπουργού, Tobias Ellwood δημοσίευσε ένα άρθρο που ζητούσε επιστροφή στην ενιαία αγορά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ