Ερντογάν: Ο πληθωρισμός δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά το κόστος ζωής


Η Τουρκία θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια αντί να τα αυξάνει, ξεκαθάρισε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού στη χώρα.

«Ο πληθωρισμός είναι ένα πρόβλημα για την Τουρκία, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων της», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters. To πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι το υψηλό κόστος ζωής.

«Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», είπε υπερασπιζόμενος την οικονομική πολιτική του.«Δεν θα τα ανεβάσουμε», επανέλαβε.

Σημείωσε πως οι επενδυτές θα μπορούν να επωφεληθούν από τον χαμηλότοκο τραπεζικό δανεισμό κι έτσι θα αυξηθεί η παραγωγή, οι εξαγωγές και η απασχόληση.

Το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών, τόνισε, θα αποκαταστήσει την κατάλληλη συναλλαγματική ισοτιμία και επομένως θα πετύχουμε τη σταθεροποίηση των τιμών.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ρύθμιση για την αύξηση της αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.

Η λίρα κατέγραψε νέες απώλειες έως και 0,9% μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 19,8% φέτος, στη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς στο 14% από τον περασμένο Δεκέμβριο, παρόλο που ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 73,5% τον Μάιο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ