Σε υψηλά επίπεδα τριετίας το δεκαετές ελληνικό ομόλογο


Σε υψηλά επίπεδα τριετίας έχει ανέλθει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου , κάτι που δείχνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις και η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία.

Το spread διαμορφώνεται στις 259 μονάδες βάσης, με το δεκαετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει σήμερα απόδοση 3,86%. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 2,7% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,92%.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινούν εντός του Ιούλιου 2022 και το τέλος των αρνητικών βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας να έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, έχουν οδηγήσει σε ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, ανεβάζοντας σημαντικά τα κόστη δανεισμού τόσο για τα κράτη όσο και για τις εταιρείες.

Η ΕΚΤ, όπως και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δίνει μεγαλύτερο βάρος στην εκτόξευση του πληθωρισμού παρά στη μείωση της ανάπτυξης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό σοκ και για αυτόν τον λόγο δεν θα καθυστερήσει τη σύσφιγξη της πολιτικής της.

Το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και η προετοιμασία του εδάφους για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2011, τον προσεχή Ιούλιο, αναμένουν ευρέως οι διεθνείς αναλυτές ότι θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίασή της αυτή την Πέμπτη.

Αν και αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τον επόμενο μήνα, δεν αποκλείονται επιθετικότερες αυξήσεις της τάξης των 0,50%. Επιπλέον, δεν εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αγοράς ομολόγων σε περίπτωση ισχυρού sell-off, παρά μόνον ότι θα επαναλάβει την πρόθεσή της για τον σχεδιασμό του εάν κριθεί απαραίτητο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ