Σουδάν: Πάνω από 15 χιλιάδες πρόβατα πνίγηκαν μετά τη βύθιση υπερφορτωμένου πλοίου


Σουδάν: Το πλοίο βυθίστηκε στο λιμάνι Σουακίν της Ερυθράς Θάλασσας, προκαλώντας περιβαλλοντικές ανησυχίες

Ένα πλοίο γεμάτο με χιλιάδες πρόβατα βυθίστηκε την Κυριακή (12/6) στο λιμάνι Σουακίν της Ερυθράς Θάλασσας του Σουδάν, με αποτέλεσμα να πνιγούν τα περισσότερα ζώα που βρίσκονταν στο πλοίο, αλλά το πλήρωμα επέζησε, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το σκάφος μετέφερε τα ζώα από το Σουδάν στη Σαουδική Αραβία όταν βυθίστηκε. «Το πλοίο, Badr 1, βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του λιμανιού,υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Μετέφερε 15.800 πρόβατα».

Ένας άλλος αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι όλο το πλήρωμα διασώθηκε, εξέφρασε ανησυχίες για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ατυχήματος. «Το βυθισμένο πλοίο θα επηρεάσει τη λειτουργία του λιμανιού», είπε ο αξιωματούχος. «Πιθανότατα θα έχει επίσης περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω του θανάτου του μεγάλου αριθμού ζώων που μεταφέρει το πλοίο».

Ορισμένα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και τέθηκαν σε καραντίνα όταν το πλοίο έφτασε στο Fremantle πριν από τρεις εβδομάδες. Το πλοίο ήταν προγραμματισμένο να παραλάβει τα πρόβατα για μεταφορά στη Μέση Ανατολή πριν τεθεί σε ισχύ η βόρεια θερινή απαγόρευση την 1η Ιουνίου για να μην πεθάνουν τα ζώα απο θερμοπληξία.

Ο Ομάρ αλ-Χαλίφα, ο επικεφαλής της εθνικής ένωσης εξαγωγέων, είπε ότι το πλοίο χρειάστηκε αρκετές ώρες για να βυθιστεί στην προβλήτα, δήλωση που αφήνει να εννοηθεί ότι «θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί».

Η συνολική αξία των χαμένων ζώων ήταν 3,7 εκατομμύρια δολάρια δήλωσε ο Σαλέχ Σελίμ, ο επικεφαλής του κτηνοτροφικού τμήματος της ένωσης, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό. Είπε ότι οι ιδιοκτήτες ζώων ανέκτησαν μόνο περίπου 700 πρόβατα «αλλά ήταν πολύ άρρωστα και δεν περιμένουμε να ζήσουν πολύ». Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα πρόβατα φορτώθηκαν στο πλοίο στο λιμάνι Σουακίν.

Ήδη διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της τεράστιας πυρκαγιάς τον περασμένο μήνα που ξέσπασε στον χώρο φορτίου, που κράτησε ώρες και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Η ιστορική πόλη-λιμάνι Σουακίν δεν είναι πλέον ο κύριος κόμβος εξωτερικού εμπορίου του Σουδάν,ρόλος που έχει αναλάβει το Port Sudan, 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) μακριά κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας.

Έχουν γίνει κινήσεις για την εκ νέου ανάπτυξη του λιμανιού Σουακίν, αλλά μια συμφωνία του 2017 με την Τουρκία για την αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων και την επέκταση των αποβάθρων ανεστάλη μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ. Το Σουδάν πλήττεται από μια χρόνια οικονομική κρίση, η οποία έχει μεγαλώσει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου έτους υπό την ηγεσία του αρχηγού του στρατού Abdel Fattah al-Burhan.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ