Ειρωνικός και επικριτικός ο Μεντβέντεφ για την επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο


Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χλευάζει την ιστορική επίσκεψη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στο Κίεβο

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε άχρηστη την ιστορική επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο και με ανάρτησή του στο Twitter προέβη σε μία σειρά από υποτιμητικά σχόλια. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέλεξε αγαπημένα πιάτα της κουζίνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για να χαρακτηρίσει τους Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι και τόνισε οτι το ταξίδι τους δεν πρόκειται να βοηθήσει στην ειρήνη και τη γεφύρωση των δύο λαών. Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του:

«Η επίσκεψη των “Ευρωπαίων φίλων των βατράχων, των λουκάνικων (από συκώτι) και των σπαγγέτι” είναι άχρηστη… Θα υποσχεθούν την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και παλιά όπλα και, εν συνεχεία, μεθυσμένοι από ουκρανικό ποτό, θα πάρουν το τρένο της επιστροφής, χωρίς να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ειρήνη».

Η επίσκεψη στο Ιρπίν

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός, επισκέφθηκαν το μισοκατεστραμμένο προάστιο του Κιέβου και είδαν από κοντά ότι έχει απομείνει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πρόκειται για μία από τις πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο της καταστροφής και των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά την κατοχή της περιοχής από τον ρωσικό στρατό τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ξεναγήθηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες, έχοντας μαζί τους σημαντικό προσωπικό ασφαλείας και παρουσία πολλών δημοσιογράφων.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι παντού. Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.

Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (…) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Σολτς: H Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή

Βλέποντας τα ερειπωμένα σπίτια και τους δρόμους του Ιρπίν μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή.

«Αυτό λέει πολλά για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ο οποίος απλώς είναι έτοιμος για την καταστροφή. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου σε ότι αποφασίζουμε. Είναι τρομερή η καταστροφή που προκαλεί αυτός ο πόλεμος. Και είναι ακόμη χειρότερο όταν βλέπεις πόσο απίστευτα παράλογη είναι αυτή η βία».

Μακρόν χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του, πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο αυτό, που αριθμούσε πριν από τον πόλεμο 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρηυση του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ