Χίθρoου: Το χάος με τις αποσκευές και οι χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων – Απόγνωση, οργή και ταλαιπωρία


Εξαντλημένοι επιβάτες υπομένουν ατελείωτες ώρες αναμονής για να παραλάβουν τις αποσκευές τους, Χίθροου, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας

Μέχρι και 15.000 επιβάτες έχουν πληγεί από τις «ακυρώσεις αποσκευών», καθώς συνεχίζεται οι ταλαιπωρία σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για τις μεταφορές στη γηραιά αλβιόνα.

Το νέο “επεισόδιο” στο σίριαλ των μεταφορών εκτυλίσσεται στο πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Χίθροου που ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν από τους τερματικούς σταθμούς 2 και 3 να ακυρώσουν σήμερα Δευτέρα (20/6) το 10% των δρομολογίων τους, λόγω αυξανόμενων προβλημάτων με τον χειρισμό των αποσκευών.

Υπολογίζεται ότι 15.000 επιβάτες σε 90 πτήσεις θα επηρεαστούν. Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν κυμαίνονται από ένα αεροσκάφος προαστιακού Loganair ATR72 που εξυπηρετεί τη Νήσο του Μαν έως ένα Airbus A380 της Emirates που φιλοξενεί σχεδόν 500 επιβάτες με προορισμό το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι.

Η Virgin Atlantic ακύρωσε τουλάχιστον τρεις υπερατλαντικές πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναχωρήσεων για Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Η British Airways, η οποία εκτελεί ορισμένες πτήσεις από τον τερματικό σταθμό 3 καθώς και τον κύριο κόμβο της στον τερματικό σταθμό 5, δήλωσε ότι είχε πραγματοποιήσει «μικρό αριθμό ακυρώσεων», σύμφωνα με τον Independent. Και οι τρεις αναχωρήσεις που είχε αρχικά σχεδιάσει η BA προς την Τουλούζη ακυρώθηκαν, όπως επίσης δύο από τις τέσσερις πτήσεις προς τη Μασσαλία.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με πελάτες που επηρεάζονται για να ζητήσουμε συγγνώμη, να τους ενημερώσουμε για τα δικαιώματα των καταναλωτών και να τους προσφέρουμε εναλλακτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής χρημάτων ή της εκ νέου κράτησης».

Το χάος σημειώθηκε μετά απο ένα “προβληματικό” Σαββατοκύριακο κατά το οποίο διαπιστώθηκαν πολλά θέματα και καθυστερήσεις με τις αποσκευές. Το σύνθετο σύστημα αποσκευών στον τερματικό σταθμό 2 κατέρρευσε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένα «βουνό αποσκευών» έξω από το κτήριο.

Οι εκατοντάδες αποσκευές απομακρύνθηκαν τελικά το απόγευμα της Κυριακής καθώς μία ομάδα εργαζομένων άρχισε να φορτώνει τις τσάντες σε οχήματα. Ορισμένες από τις αποσκευές ενδέχεται να σταλούν με φορτηγά στην Ευρώπη για να διανεμηθούν στους ιδιοκτήτες τους.

Πολλοί επιβάτες που φτάνουν αντιμετωπίζουν μεγάλες αναμονές για τις αποσκευές τους μετά από εξαντλητικές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η Τσέλσι Άλισον, που είχε φτάσει από το Σαν Φρανσίσκο με τον σύζυγο και το 10 μηνών μωρό τους περίμενε για ώρες μέχρι να ξεφορτωθούν οι τσάντες τους

«Η πτήση μας από το Σαν Φρανσίσκο καθυστέρησε σχεδόν δύο ώρες λόγω προβλημάτων στο Λονδίνο [που επηρέασαν την πτήση αναχώρησης]. Η αποβίβαση από το αεροπλάνο καθυστέρησε λόγω προβλημάτων προσωπικού. Καθόμαστε στο χώρο αποσκευών για τρεισήμισι ώρες» είπε αγανακτισμένη στον Independent:

Η Virgin Atlantic της είπε ότι θα μπορούσε να παραδώσει τις αποσκευές στο σπίτι της στο Essex, σε μία διαδικασία ωστόσο που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα. Εκπρόσωπος του Χίθροου είπε: «Ζητούμε ανεπιφύλακτα συγγνώμη για την αναστάτωση που αντιμετώπισαν οι επιβάτες κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.

«Τα τεχνικά ζητήματα που επηρεάζουν τα συστήματα αποσκευών μας οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσουμε από τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τερματικούς σταθμούς 2 και 3 να ενοποιήσουν τα δρομολόγιά τους τη Δευτέρα 20 Ιουνίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να ελαχιστοποιήσουμε τις συνεχείς επιπτώσεις και ζητάμε από όλους τους επιβάτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες».

Η αιτία των ακυρώσεων θεωρείται ως «έκτακτη περίσταση» κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες δεν δικαιούνται αποζημίωση σε μετρητά από την αεροπορική τους εταιρεία. Ωστόσο, οι αερομεταφορείς πρέπει να φέρουν τους ταξιδιώτες στον προορισμό τους το συντομότερο δυνατό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν για να πετάξουν σε αντίπαλη αεροπορική εταιρεία. Πρέπει επίσης να τους προσφέρουν ξενοδοχεία και γεύματα.

Το χάος στα αεροδρόμια που συνεχίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγράφεται την ώρα που η χώρα βιώνει από αύριο την μεγαλύτερη απεργία των τρένων τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στα συνδικάτα και την εργοδοσία απέτυχαν και είναι πολύ αργά για το εκ περιτροπής προσωπικό


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ