Θαλασσινά βρύα: 3 επιστημονικά οφέλη για την υγεία [vid]


Τα βρύα της θάλασσας είναι μια βρώσιμη μορφή φυκιών που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Μπορείτε να αγοράσετε βρύα θάλασσας ως συμπλήρωμα ή σε ακατέργαστη μορφή σε εξειδικευμένα καταστήματα υγείας. Ενώ το βρύα θάλασσας είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε το πλήρες φάσμα των οφελών και των κινδύνων τους για την υγεία, λέει ο Lon Ben-Asher, MS, RDN, LDN, ειδικός στη διατροφή και εκπαιδευτής στο Pritikin Longevity Center and Spa. Εδώ είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη τους που έχουν εξετάσει προκαταρκτικές μελέτες μέχρι στιγμής.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

«Το βρύο της θάλασσας μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους λόγω της περιεκτικότητάς του σε καραγενάνη», λέει ο Ben Asher. Η καραγενάνη είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που επιβραδύνει την πέψη, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες που τρώτε κάθε μέρα, εξηγεί ο Ben-Asher. Σημαντικό: Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 21 έως 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι άντρες χρειάζονται περίπου 30 έως 38 γραμμάρια. Μια μικρή μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν ένα ρόφημα με φυτικές ίνες φυκιών ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κορεσμού και μειωμένη όρεξη πέντε ώρες αργότερα σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

  • Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς

«Το βρύα της θάλασσας είναι επίσης μια καλή πηγή ιωδίου, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και τη ρύθμιση του μεταβολισμού», λέει ο Ben-Asher. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στη βάση του λαιμού που παράγει πολλές σημαντικές ορμόνες που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες όπως η διαχείριση βάρους και η διάθεση. Μια μικρή μελέτη του 2014 σε υγιείς γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έπαιρναν 0,5 γραμμάρια φυκιών την ημέρα για δύο εβδομάδες είχαν βελτιωμένα επίπεδα ιωδίου και υψηλότερα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Η TSH ρυθμίζει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για: το βάρος, τη θερμοκρασία σώματος, τη διάθεση, τη μυική δύναμη και την παραγωγή ενέργειας.

  • Μπορεί να δράσει ως πρεβιοτικό

Εκτός από το ότι σας κρατά χορτάτους, η καραγενάνη στα φύκια λειτουργεί και ως πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας που βοηθούν στην πέψη, το ανοσοποιητικό και την πρόληψη ασθενειών. Μέχρι στιγμής, έρευνα έχει διεξαχθεί μόνο σε ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία του ως πρεβιοτικού στον άνθρωπο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Αλλά μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι τα πρεβιοτικά στα βρύα της θάλασσας ενθάρρυναν την ανάπτυξη υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου σε αρουραίους. Σε ορισμένες μελέτες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους και μείωση των επιβλαβών παθογόνων όπως το E. coli.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ