Πολιομυελίτιδα στα λύματα του Λονδίνου – Από πού προήλθε


Ανησυχία από τον εντοπισμό του ιού της Πολιομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου

Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει στη Βρετανία ο εντοπισμός του ίου της πολιομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου. Η ασθένεια εμφανιζόταν στη Βρετανία τη δεκαετία του 1950 και εξαλείφθηκε το 2003. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας (UKHSA) ο ιός εισήχθη στη βρετανική πρωτεύουσα από κάποιον που εμβολιάστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό. Μάλιστα οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι πλήρως προστατευμένα έναντι της νόσου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατευθεί από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», λέει μια σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.

Στη Βρετανία συνηθίζεται να χρησιμοποιείται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, χορηγείται τρεις φορές πριν από την ηλικία του ενός έτους και στη συνέχεια ξανά στην ηλικία των τριών και 14 ετών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από κάποιον που είχε εμβολιαστεί στο εξωτερικό με εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα και το οποίο δεν χρησιμοποιείται στη Βρετανία από το 2004. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το άτομο αυτό στη συνέχεια απέβαλε ίχνη του ιού, τα οποία ανιχνεύθηκαν από τη δειγματοληψία των λυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ασθενέστερη από την αρχική ή «σκληρή» μορφή της ασθένειςας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ