Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Νέα έρευνα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH


Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Τα κρούσματα μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) —ένας τύπος λιπώδους ηπατικής νόσου που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο— αυξάνονται και η θεραπεία παραμένει αδιευκρίνιστη. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έκανε ένα πιθανό βήμα προς την καταστολή και τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος που σχετίζεται με το NASH με έρευνά της σε παχύσαρκα ποντίκια. Ειδικότερα, εξηγεί τη σημασία των εκκρινόμενων πρωτεϊνών από τους πόρους της κυτταρικής μεμβράνης που σχηματίζονται σε κύτταρα κοντά σε καρκινικά κύτταρα στο μικροπεριβάλλον όγκου για την ανάπτυξη καρκίνου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Science Immunology.

Ενώ τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα είναι προφανώς επιζήμια, τα γειτονικά κύτταρα συμπεριλαμβανομένων των ινοβλαστών που σχετίζονται με τον καρκίνο σε ένα αποκαλούμενο «μικροπεριβάλλον όγκου» μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. «Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται «ηπατικά αστερικά κύτταρα» γερνούν», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Naoko Ohtani. «Αυτό τους αναγκάζει να εμφανίζουν έναν εκκριτικό φαινότυπο που σχετίζεται με τη γήρανση (SASP), όπου απελευθερώνουν ένα σύνολο πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο καταστέλλοντας την αντικαρκινική ανοσία». Ο μηχανισμός με τον οποίο πρωτεΐνες όπως οι παράγοντες SASP απελευθερώνονται και επιταχύνουν την ανάπτυξη του όγκου παραμένει ασαφής. Η ομάδα του καθηγητή Ohtani προσπάθησε να αποκαλύψει αυτόν τον μηχανισμό δίνοντας μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε ποντίκια επιρρεπή σε καρκίνο και μελετώντας τον καρκίνο του ήπατος που προκαλείται από την παχυσαρκία. Πρώτα διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση γονιδιακής έκφρασης για να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες SASP παρήχθησαν από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα και στη συνέχεια διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώθηκαν.

Οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 ανακαλύφθηκε ότι είναι δύο από τους βασικούς διευκολυντές της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Η απελευθέρωσή τους γίνεται σε δύο κύρια στάδια. «Πρώτον, η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποδυναμώνει τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ», εξηγεί ο καθηγητής Ohtani. “Δεύτερον, το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D. Αυτή, με τη σειρά της, σχηματίζει πόρους της κυτταρικής μεμβράνης όπου η IL-1β και η IL-33 εξάγονται ή απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα.” Αυτοί οι πόροι παίζουν κρίσιμο ρόλο, επειδή μόλις απελευθερωθεί η IL-33, ενεργοποιεί τα θετικά στον υποδοχέα ρυθμιστικά Τ κύτταρα της που δρουν για να καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση στα καρκινικά κύτταρα και ενδεχομένως να επιδεινώνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού είναι μια σημαντική πρόοδος στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του καρκίνου. «Η μελέτη μας αποκάλυψε έναν πολύ ενδιαφέροντα μηχανισμό με τον οποίο οι παράγοντες SASP που προάγουν τον όγκο απελευθερώνονται μέσω των πόρων της κυτταρικής μεμβράνης που σχηματίζονται από τη διέγερση του μικροβιακού συστατικού του εντέρου», κατέληξε ο καθηγητής Ohtani. «Η αναστολή αυτού του σχηματισμού πόρων μπορεί να διευκολύνει την πρόληψη και τις θεραπευτικές στρατηγικές για ασθενείς με καρκίνο του ήπατος που σχετίζονται με το NASH».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ