Long Covid: Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους


Ο μακροχρόνιος COVID-19 μπορεί να προκαλέσει επίμονα συμπτώματα COVID-19, όπως απώλεια όσφρησης, κόπωση, αλλαγές διάθεσης και εγκεφαλική ομίχλη, εκτός από διαταραχές της καρδιάς, των νεφρών και των πνευμόνων. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ή συνεχίζονται τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Υπολογίζεται ότι 7,7 έως 23 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να έχουν αναπτύξει μακροχρόνια COVID, μια κατάσταση που ονομάζεται επίσης μετα-οξεία COVID ή χρόνια COVID. Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Η σημασία της μελέτης

Η τρέχουσα μελέτη είναι από τις πρώτες που αξιολογεί σε μεγάλη κλίμακα τους κινδύνους εκρηκτικών λοιμώξεων και μακράς COVID. Χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από τη μεγαλύτερη εθνική ολοκληρωμένη βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων. Ωστόσο, οι συν-συγγραφείς αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς. Οι ομάδες που αναλύθηκαν δεν περιελάμβαναν άτομα που μπορεί να είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 αλλά δεν είχαν δοκιμαστεί.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που μελετήθηκαν ήταν ηλικιωμένοι, λευκοί άνδρες. Ωστόσο, τα δεδομένα που αναλύθηκαν περιελάμβαναν συμμετέχοντες από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και φυλές και περιλάμβαναν πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες συμμετέχουσες. Όπως είναι λογικό, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις παραλλαγές της Omicron που άρχισαν να εξαπλώνονται μετά το τέλος της περιόδου μελέτης. Σύμφωνα με τον Δρ Al-Aly, ωστόσο, τα εμβόλια λειτουργούν ενάντια σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές.

Παρόλο που δεν ήταν διαθέσιμα δεδομένα για τα ενισχυτικά εμβόλια κατά τη στιγμή της έρευνας, ο Δρ Al-Aly είπε στο MNT ότι η μελέτη της ομάδας βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι ενδιαφέρονται αρκετά να διερευνήσουν τον ρόλο των ενισχυτών. Το MNT συζήτησε επίσης αυτή τη μελέτη με την Δρ Margaret Liu, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Εμβολίων, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η Δρ Liu σημείωσε ότι τα πολλά άγνωστα και οι διαφορετικές επιστημονικές προοπτικές καθιστούν δύσκολη την ερμηνεία των δεδομένων. “Μία από τις προκλήσεις για την ερμηνεία οποιωνδήποτε δεδομένων είναι ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν τώρα είναι σαφώς διαφορετικά από την άποψη της μολυσματικότητας από τα προηγούμενα στελέχη – δηλαδή αυτά που κυκλοφορούσαν όταν έγιναν δημοσιευμένες μελέτες, απλώς με βάση την ταχύτητα με την οποία τα νέα στελέχη έχουν εισβάλει. και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τέτοιες μελέτες και στη συνέχεια δημοσίευση”, είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ