Τα σημεία φόρτισης φρενάρουν την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης


Μία νέα έρευνα του ευρωπαϊκού συνδέσμου κατασκευαστών (ACEA) υπενθυμίζει πως η βραδεία διεύρυνση του δικτύου φόρτισης λειτουργεί ως τροχοπέδη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Του Γιάννη Σκουφή

Η ACEA παρουσίασε πρόσφατα μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Πως σχεδόν τα μισά σημεία φόρτισης είναι συγκεντρωμένα σε μόλις δύο χώρες!

Συγκεκριμένα, όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στο παρακάτω σχεδιάγραμμα σχεδόν το 50% των σημείων φόρτισης σε όλη την Ευρώπη εντοπίζεται σε δύο χώρες: την Γερμανία και την Ολλανδία με περίπου 60.000 και 90.000 δημόσιας χρήσης φορτιστές, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα στις χώρες με τα λιγότερα αναπτυγμένα δίκτυα -όχι, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε αυτά- είναι η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Κύπρος με μόλις 57 δημόσια σημεία φόρτισης.

Αξιοσημείωτο είναι πως αν και έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των σημείων φόρτισης στην ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια (+180%), ο συνολικός αριθμός (περίπου 307.000) υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που απαιτείται και που είχε εκτιμηθεί βάσει αρχική μελετών. Και ενώ οι κατασκευαστές αυτοκινήτων λανσάρουν συνεχώς νέα ηλεκτρικά η εξάπλωση του δικτύου φόρτισης δεν αναπτύσσεται ανάλογα.

«Ενώ ορισμένες χώρες προχωρούν μπροστά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υποδομών, η πλειοψηφία υστερεί», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema. «Οι έντονες ανισότητες καταδεικνύουν την ανάγκη για πιέσεις με ισχυρότερους στόχους που να είναι εναρμονισμένοι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ