«Ξεκλειδώνει» επενδύσεις το νομοσχέδιο για τις άδειες έργων ΑΠΕ


Στόχο να «ξεκλειδώσει» επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει το νέο νομοσχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη.

Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης

Το όραμα είναι μέχρι το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να φτάσει τα 25 Gigawatt, έναντι 9 Gigawatt σήμερα ενώ οι επενδύσεις που απαιτούνται εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρέπει να εκπληρωθούν τρεις σημαντικοί στόχοι και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ο πρώτος από αυτούς προβλέπει τη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, γεγονός που θα απελευθερώσει δυνάμεις και κυρίως θα επιτρέψει να υλοποιηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες δράσεις.

Ο δεύτερος αφορά την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η αποθήκευση είναι το «κλειδί» για την ουσιαστική αξιοποίηση των ΑΠΕ, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες και επιτρέποντας τη βέλτιστη διαχείρισή τους. Και ο τρίτος σχετίζεται με την αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού, ουσιαστικά «ανοίγοντας το παιχνίδι» για περισσότερους επενδυτές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έρχονται πιο κοντά στην υλοποίηση οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030 που είναι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35% και η συμμετοχή κατά 70% στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικά, αναφορικά με τις άδειες, βασική μεταρρύθμιση αποτελεί η ψηφιοποίηση των αδειών και την δραστική μείωση των δικαιολογητικών για τους επενδυτές ώστε τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας να μειωθούν σε 5 από 7. Αντίστοιχα, ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μειώνεται από 91 σε 54, με την υποβολή τους να είναι πλέον τυποποιημένη και ψηφιακή. Μάλιστα, μειώνονται οι περιπτώσεις όπου απαιτείται τροποποίηση των αδειών, δίνοντας την δυνατότητα της απλής ενημέρωσης – επικαιροποίησης των φακέλων των επενδυτών.

Αναφορικά με τα έργα της αποθήκευσης της ενέργειας, και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουν εγκατασταθεί σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος περί τα 1500 MW εκ των οποίων τα 800-900 MW θα προέρχονται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας (π.χ. συσσωρευτές) και περί τα 700 MW από συστήματα αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας (π.χ. σταθμοί αντλησιοταμίευσης).

Υπεράκτια φωτοβολταϊκά πάρκα

Πέραν των παραπάνω, μια εξίσου σημαντική εξέλιξη, που δύναται να αλλάξει τα δεδομένα στις ΑΠΕ είναι η λειτουργία θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία 10 τέτοιων πιλοτικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος από μισό Megawatt έως ένα Megawatt έκαστο. Το ενδιαφέρον είναι πως οι σταθμοί αυτοί θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, και την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στις μεγάλες προκλήσεις στον χώρο της Ενέργειας


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ