Στα 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου


Στα 133 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου ειδικά από το φθινόπωρο και μετά που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Η Γερμανία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο μετά τη σημαντική μείωση των ροών από τη Ρωσία. Ετσι, το Βερολίνο έβαλε εμπρός το δεύτερο, από τα τρία συνολικά, στάδιο εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση «συναγερμού».

Παράλληλα, στη Γαλλία οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για να μειώσει άμεσα όλη η χώρα την κατανάλωση φυσικού αερίου ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα ενόψει χειμώνα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν άμεσα την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής των εταιρειών αυτών μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας «Journal du Dimanche».

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία παίρνει μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας σε νοικοκυριά λόγω των πολύ υψηλών τιμών. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων μείωση ΦΠΑ σε 5% από 10% για την ενέργεια, η χορήγηση ποσού 200 ευρώ σε πιο ευάλωτους εργαζόμενους, επέκταση μέχρι Δεκέμβριο έκπτωσης 20 λεπτών το λίτρο σε καύσιμα και μείωση κόστους δημόσιων συγκοινωνιών.

Η Ρωσία εδώ και εννέα μέρες έχει μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, κατά 60%. «Βρισκόμαστε σε κρίση φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της χώρας και ηγέτης των Πρασίνων. «Από εδώ και στο εξής, το φυσικό αέριο είναι σπάνιο».

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι αν και οι τιμές ήταν ήδη υψηλές, οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω αυξήσεις. «Αυτό θα έχει αντίκτυπο στη βιομηχανική παραγωγή και θα βαρύνει πολύ τους καταναλωτές», ανέφερε ευθέως ο Χάμπεκ κάνοντας λόγο για «εξωτερικό σοκ». Το φυσικό αέριο, πρόσθεσε, χρησιμοποιείται «ως όπλο εναντίον της Γερμανίας».

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία με το να κλείνει τις κάνουλες δεν επιτρέπει σε χώρες να αποθηκεύουν περισσότερο φυσικό αέριο ώστε να έχουν μεγαλύτερη επάρκεια τον χειμώνα.

Ο Χάμπεκ κάλεσε κι αυτός τους Γερμανούς να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. «Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια – αλλά μπορούμε να το καταφέρουμε, με αλληλεγγύη», είπε. Η κυβέρνηση ήδη λαμβάνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως η ενίσχυση της λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή η επαναλειτουργία κάποιων από αυτούς.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ