ΣΕΦΕΑ: Γιορτές με τα «μπλε γιλέκα» υπόσχονται οι ειδικοί φρουροί που δεν θα πάρουν αναδρομικά

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των ειδικών φρουρών μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ότι δεν δικαιούνται τα αναδρομικά.

Το Σωματείο των Ειδικών Φρουρών Αττικής έχει προειδοποιήσει για δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων κάνοντας λόγο για «γιορτές των μπλε γιλέκων των αναδρομικών».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ το απόγευμα της Τετάρτης, «κατά τη διαδικασία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών για την καταβολή των αναδρομικών ποσών, πρόεκυψε ότι 4.609 άτομα από το αστυνομικό προσωπικό δεν είναι δικαιούχοι. Πρόκειται κυρίως για Ειδικούς Φρουρούς καθώς και Αστυφύλακες – Υπαρχιφύλακες, που προέρχονται από Ειδικούς Φρουρούς».

Το Αρχηγείο επικαλείται μια σειρά προγενέστερων «ευνοϊκών» οικονομικών ρυθμίσεων που ισοσταθμίζουν τα ποσά των αναδρομικών που έπρεπε να λάβουν.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρονται τα εξής:

– με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 οι παραπάνω κατηγορίες προσωπικού έλαβαν αύξηση στο βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, των οποίων ο βασικός μισθός, το χρονοεπίδομα και λοιπά επιδόματα μειώθηκαν,

– με τις διατάξεις του Ν.4307/2014 έλαβαν αναδρομικές αποδοχές για την 3ετία 2012 έως και 2014, καθώς λόγω της μεταβολής των συντελεστών, επήλθε αύξηση στα επιδόματα Ειδικής Απασχόλησης, Ευθύνης, Εξομάλυνσης και Ειδικών Συνθηκών, ενώ ο ως άνω βασικός τους μισθός και το χρονοεπίδομα παρέμειναν σταθερά. Συνεπώς έλαβαν τότε αναδρομικά επί των ως άνω επιδομάτων,

– με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν.4575/2018 τα αναδρομικά υπολογίστηκαν με βάση τις συνολικές αποδοχές (περιλαμβανόμενων των παραπάνω επιδομάτων) που ίσχυαν την 31-07-2012, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χρηματικά ποσά για επιστροφή από μέρους τους.

Σημειώνεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα πόσα αυτά δεν θα επιστραφούν».

Καταλήγοντας στην ίδια σημειώνεται ότι : «Για όλα τα παραπάνω ενημερώθηκε αναλυτικά το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α) από αρμόδιους Αξιωματικούς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας».

Γιορτές με τα «μπλε γιλέκα»

Για δυναμικές κινητοποιήσεις φορώντας τα υπηρεσιακά «μπλε γιλέκα» ακόμα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων προειδοποιούν οι Ειδικοί Φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας για το θέμα της καταβολής των αναδρομικών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ), αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Προειδοποιούμε ότι η διάθεση συνεργασίας μας και η εκ προοιμίου πεποίθησή μας για άμεση και θετική ανταπόκριση του Υπουργείου, να μην εκληφθεί σε καμία περίπτωση ως διάθεση συμβιβασμού ή αναστολής μαχητικών κινητοποιήσεων ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΜΠΛΕ ΓΙΛΕΚΑ (τα ΥΠΗΡΕΣ. ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ) ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων από μία κατηγορία φρουρών του νόμου που αποτελεί την αιχμή του δόρατος, της μάχιμης αστυνόμευσης, που στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο».

Σύμφωνα με το ΣΕΦΕΑΑ ο «νόμος 4575/2018 προκαλεί την εμπλοκή που δημιουργείται στην καταβολή του υπολοίπου των δικαιούμενων αναδρομικών αποδοχών στους ΕΦ και προερχομένων εξ αυτών αστυνομικών».

Διαβάστε ότι συμβαίνει στα Σώματα Ασφαλείας στο www.policenews.eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here