ΙΣΡΑΗΛ: Με τραγούδι στα ελληνικά στη Eurovision 2019; Ακούστε το…

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που προκρίθηκαν στο 5ο επεισόδιο του HaKokhav HaBa (The Next Star), διακρίθηκε η Limor Oved. Πήρε ποσοστό 91%· από τα υψηλότερα που έχει πετύχει κάποιος ως τώρα!

Η Limor Oved και τα ελληνικά

Η Limor, 43 ετών, είναι μέλος του συγκροτήματος HaYevaniya (Η Ελληνίδα), που ερμηνεύει τραγούδια στα ελληνικά. Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, η Limor τραγούδησε ένα πολύ γνωστό τραγούδι στο Ισραήλ με τίτλο «Ve’im preda» (Και αν χωρίσουμε) της Diklaοι. Oι ελληνικοί στίχοι στη διασκευή του εβραϊκού τραγουδιού που ερμήνευσε στην πρώτη audition είναι γραμμένοι από τον στιχουργό Μπάμπη Παπαφιλιππάκη. Αυτό που την ξεχώρισε, ήταν το γεγονός ότι το ερμήνευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος στα ελληνικά και ένα μέρος στα εβραϊκά. Αμέσως μετά το τέλος της ερμηνείας, οι κριτές συζήτησαν την πιθανότητα να εκπροσωπηθεί το Ισραήλ στη Eurovision 2019 με ελληνικό τραγούδι. Ένας από αυτούς ζήτησε μάλιστα να γίνει δημοσκόπηση!

Το Ισραήλ και η ελληνική μουσική

Η ελληνική μουσική —και κατ’ επέκταση ο ελληνικός πολιτισμός— είναι πολύ αγαπητή στο Ισραήλ και έχει επηρεάσει καλλιτέχνες, όπως τη Yardena Arazi, τη Sarit Hadad και άλλους. Αυτό κατά ένα μέρος οφείλεται στην εβραιο-ελληνική διασπορά, καθώς και στο ότι πολιτισμικά οι δύο μεσογειακές χώρες είναι αρκετά κοντά.

Αρκετοί Έλληνες καλλιτέχνες είναι πολύ διάσημοι στο Ισραήλ. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε τη Γλυκερία (που έχει τραγουδήσει και στα εβραϊκά), την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Νατάσα Θεοδωρίδου και τον αείμνηστο Στέλιο Καζαντζίδη. Για τον τελευταίο μάλιστα να πούμε ότι πολλά τραγούδια του έχουν μεταφραστεί στα εβραϊκά και έχουν ερμηνευτεί από μεγάλα ονόματα της χώρας. Στο Ισραήλ υπάρχουν 12 ιντερνετικά ραδιόφωνα, που παίζουν αποκλειστικά ελληνική μουσική!

Δείτε την εμφάνιση της Limor Oved στο σόου:

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here