Μποξ αυτοφροντιδα: Άτομα με Πάρκινσον στρέφονται στην πυγμαχία για να επιβραδύνουν την ασθένεια


Περισσότεροι από 60.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με νόσο του Πάρκινσον κάθε χρόνο. Η νευροεκφυλιστική κινητική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων, της ισορροπίας, της ομιλίας και των αισθητηριακών λειτουργιών και δεν υπάρχει θεραπεία, γεγονός που καθιστά τον αγώνα για την επιβράδυνση της εξέλιξής του υψηλή προτεραιότητα για τους ασθενείς. Ο Roger McCullough, από το Fort Dodge, διαγνώστηκε με Πάρκινσον πριν από τέσσερα χρόνια. “Είναι κάτι που δεν εξαφανίζεται απλά και πρέπει να εργαστείς για να μην υποχωρήσεις. Πρέπει να μετακινηθείτε για να διατηρήσετε την κινητικότητά σας”. Συνεργάζεται τακτικά με έναν προσωπικό γυμναστή για να παραμείνει ενεργός και έχει ενταχθεί στο μάθημα Rock Steady Boxing που πραγματοποιείται στο Friendship Haven για άτομα που ζουν με Πάρκινσον.

Το Rock Steady Boxing είναι ένα μάθημα γυμναστικής που στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής για άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Βοηθά τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν δύναμη, δύναμη, ευελιξία και ταχύτητα. Το να φέροyn το Rock Steady Boxing στο Friendship Haven ήταν ένα όραμα για τους εκπαιδευτές Tori Johnson και Kourtney Condon. “Ξεκινήσαμε στην προπόνηση τον Ιανουάριο του 2020 και μετά η πανδημία διέκοψε το σχέδιό μας”, εξήγησε ο Τζόνσον, ο οποίος είναι διευθυντής ευεξίας και θεραπείας στο Friendship Haven. Ο Τζόνσον και ο Κόντον κατάφεραν τελικά να ανοίξουν την τάξη τον περασμένο Οκτώβριο. Η τάξη συνεδριάζει τη Δευτέρα και την Τετάρτη στο κτίριο Schmoker στην πανεπιστημιούπολη Friendship Haven.

“Έχω έντονο πάθος να βοηθάω άτομα με νόσο του Πάρκινσον”, είπε ο Τζόνσον. “Έχω έναν καλό οικογενειακό φίλο που έκανε ένα μάθημα Rock Steady Boxing στο Ιλινόις και αυτό ήταν που πυροδότησε το ενδιαφέρον να το φέρω στο Friendship Haven”. Ο McCullough είπε ότι το μάθημα είναι μια προπόνηση τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλό του με τις ασκήσεις και τις δραστηριότητες που οδηγούν οι εκπαιδευτές. Μια δραστηριότητα είναι μια σειρά από χρωματιστά χαρτιά κολλημένα σε έναν τοίχο με τους αριθμούς από το ένα έως το 20 γραμμένο πάνω τους και ο μποξέρ καλείται να κάνει διαφορετικές ασκήσεις όπως να χτυπήσει όλους τους περιττούς αριθμούς ή να χτυπήσει όλους τους αριθμούς σε πράσινο χαρτί. “Εστιάζει στο να μπορείς να σκέφτεσαι έναν αριθμό την ίδια στιγμή που μετράς βήματα, που ρίχνεις μπουνιές”, είπε.

Ο McCullough είπε ότι πιστεύει ότι το Rock Steady Boxing είναι ένας καλός πόρος για την κοινότητα του Πάρκινσον. “Θα παροτρύνω τους ανθρώπους να δοκιμάσουν το πρόγραμμα από αυτή τη σκοπιά και να του δώσουν λίγο χρόνο, γιατί τις περισσότερες φορές, αναζητούμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα και μερικά από αυτά τα πράγματα είναι μήνες στη διαδικασία”, είπε. “Υπάρχει τέτοια ανάγκη για προγραμματισμό και πόρους για τη νόσο του Πάρκινσον στην περιοχή μας”, πρόσθεσε ο Τζόνσον. “Φέρνει ευεξία σε όλο το σώμα και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αντεπιτεθούν κατά της νόσου του Πάρκινσον”. Κάθε μάθημα ξεκινά με κάποιες δυναμικές και στατικές διατάσεις πριν προχωρήσετε στην προπόνηση. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, θα επικεντρωθούν σε διαφορετικούς τομείς όπως η ευκινησία, η ισορροπία, η δύναμη, ο συντονισμός χεριού-ματιού και η αντοχή.

Το να βλέπει κανείς την αυτοπεποίθηση και τη συντροφικότητα των συμμετεχόντων να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες ήταν το καλύτερο μέρος για τον Condon. “Είναι πραγματικά διασκεδαστικό να τους βλέπεις ως ομάδα να εργάζονται μαζί και να επευφημούν ο ένας τον άλλον”, είπε. “Κάνουν τόσο καλή δουλειά να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και αν κάποιος από αυτούς έχει μια δύσκολη μέρα, βοηθούν ο ένας να τονώσει το πνεύμα του άλλου και τους ενημερώνει ότι δεν είναι μόνοι σε αυτόν τον αγώνα”. Αυτήν τη στιγμή, η τάξη έχει έξι συμμετέχοντες, αλλά ο Johnson και ο Condon ελπίζουν να καλωσορίσουν περισσότερους πυγμάχους και να προσθέσουν περισσότερες κατηγορίες στο μέλλον.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ