Δίκη Λιγνάδη: Η ώρα του εισαγγελέα για τον σκηνοθέτη – Πότε θα εκδοθεί απόφαση


Μετά την εισαγγελική εισήγηση σχετικά με την ενοχή ή μη του Δημήτρη Λιγνάδη για τους 4 βιασμούς που κατηγορείται, θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.

Την πρόταση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κούντρια θα ακούσει σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Λιγνάδης που έπειτα από πέντε ώρες ολοκλήρωσε την απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας την Δευτέρα.

Μετά την εισαγγελική εισήγηση σχετικά με την ενοχή ή μη του κατηγορουμένου για τους 4 βιασμούς που κατηγορείται, θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν για τουλάχιστον 2 συνεδριάσεις. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέχρι τις 18 Ιουλίου 2022.

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης κατά την έναρξη της απολογίας του έκανε λόγο για «μέρα λύτρωσης» ενώ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

«Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ» ανέφερε ο σκηνοθέτης.

Απαντώντας στη μήνυση του πρώτου καταγγέλλοντα, είπε προς τους δικαστές πως του «έφυγε το κεφάλι», όπως είπε, όταν κατάλαβε για ποιον πρόκειται. «Είμασταν φίλοι στο Facebook αλλά κατάλαβα ποιος είναι μόλις είδα φωτογραφία. Είπα “α ο ξάδελφος του Χασανάκου”. Τότε διάβασα τη μήνυση και μου έφυγε το κεφάλι. Θυμάμαι τον Χασάν με τον οποιο έπαιζα μπάλα να μου λέει για τον ξάδελφο του που ήθελε να γίνει Σάκης Ρουβάς» ανέφερε ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης.

Σχετικά με τον δεύτερο άνθρωπο που τον κατηγορεί σχολίασε: «Τον δεύτερο τον γνωρίζω. Στην παράσταση Βακχες ήθελα στο χορό κάποιους αφρικανικής καταγωγής. Η μια από τις κοπέλες η Νάταλι Ερνέστα είχε ένα αδελφό που έφερνε στη πρόβες. Τον Θοδωρη. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου «λίγο φαντεζί προσωπικότητα», τον οποίο γνώρισα στα goodys στο κέντρο».

«Όταν η ανακρίτρια με ρώτησε για Επίδαυρο το 2015 απάντησε με ατράνταχτα στοιχεία ότι δεν πήγα. Όταν μετά αναδιπλώθηκε για 3η φορά ότι ήταν τον Ιούλιο, δεν πήγα ούτε τότε γιατί δε συνηθίζω να πηγαίνω όταν δεν έχω παραστάσεις. Εγώ το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και μα φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην “Αντιγονη” με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Ένα μήνα πριν την παράσταση. Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο».

Π: Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι σας είδαν…υπάρχει και φωτογραφία από το ξενοδοχείο.
Κ: Λόγω της φωτογραφίας κάνω την εκδοχή του 2016 ή 2017. Ο κ. Φ (Μαρτυρας) να αναρωτηθεί αν με είδε άλλη χρονιά ή και καθόλου!
Π: Που ήσασταν εκείνη την περίοδο;
Κ: Έκανα πρόβες εντατικά, ήμουν στο στούντιο Αμαλία. Δεν έχω να το απόδειξη. Ξέρω ότι δούλευα πυρετωδώς, θα πήγαινα στην Ιθάκη να ξεκουραστώ και μετά ανέβαινε η παράσταση.

Τη γνωριμία του σε πλατεία με τον τέταρτο καταγγέλλοντα περιέγραψε ο Δημητρης Λιγνάδης. «Μου περιέγραψε το εξής ανατριχιαστικό, ότι δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό. Και του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή πλύνει τα ρούχα μου το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και εμένε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015» ανέφερε.

Π: Ήρθε να μείνει;
Κ: Όχι να περάσει το βράδυ εκεί. Πέρασε κι αλλά βραδιά. Όχι όμως να μετακομίσει.
Π: Διάβαζε στο σπιτι;
Κ: Ήξερα ότι πήγαινε σχολείο αλλά είχε μείνει τάξεις. Είχαν την εντύπωση ότι πήγαινε καθημερινά σχολείο. Δεν θυμάμαι…
Π: Αυτά είναι σχετικά κοντά. Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;
Κ: Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.
Π: Μεγάλη ευθυνη…
Κ: Είναι μεγάλη ευθυνη και ίσως ήσαν κι λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.
Π: Δεν διακριβώσατε αν λέει αλήθεια, πως ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας;
Κ: Είναι ασυνήθιστο. Το έκανα με αγαθότατη πρόθεση.
Π: Δε σκεφτήκατε να του δώσετε χρήματα για τους λογαριασμούς; Να τον προτρέψετε να δει κάποιον για τα θέματα με τη μητέρα του;
Κ: Δεν το σκέφτηκα. Λέω αφού μπορώ να του παράσχω αυτά τα πράγματα… επίσης πήγαινε από ένα διάστημα και μετά στη μάνα του. Δεν μετακόμισε σπίτι μου, μια βρύση και μια λάμπα του πρόσφερα.

Αναφερόμενος στον τέταρτο καταγγέλλοντα ισχυρίστηκε ότι του πρότεινε να χρησιμοποιήσει το σπίτι του για να βάζει μπουγάδα και να διαβαζει επειδή δεν έχει ρεύμα και νερό. Μάλιστα, υποστήριξε ότι προκειμένου να μη νιώθει άβολα ο μηνυτής, θα βοηθούσε στο σπίτι. «Εγώ θα μπορούσα να ζήσω και αξεσκόνιστος, πιο πολύ για να κάνει κάτι». Σε σχόλιο της προέδρου ότι το σπίτι ήταν ανοικτό για να χρησιμοποιούν ότι παρείχε, απάντησε: «Ήμουν ανοιχτός, φιλικός και απολάμβανα το τυχαίο. Ανοιχτός μέχρι ηλίθιος».

Κατά την απολογία του ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε και τον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο λέγοντας πως έβαλε τα γέλια μόλις έμαθε για αυτή την καταγγελία. «Φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Δ.Μ. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή…Δεν υπάρχει η περίπτωση Δ.Μ. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο».

Το ένταλμα «τρολιά»

«Όταν άκουσα για ένταλμα νόμισα ότι είναι τρολιά…» είπε αναφερόμενος στα εικοσιτετράωρα που προηγήθηκαν της σύλληψης και της προφυλάκισης του. «Πήγα στη ΓΑΔΑ ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ένταλμα. Μου είπαν όχι και έφυγα. Μετά πήρε ο δικηγόρος και μου είπε υπάρχει ένταλμα “έλα”. Πήγα με τη βεβαιότητα ότι θα φύγω σε πέντε λεπτά. Όταν άκουσα για προφυλάκιση κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποιες προσωπικές αντεκδικήσεις» είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης δήλωσε υποστηρικτής του κινήματος metoo, σημειώνοντας όμως ότι έχει ευτελιστεί. «Ο ευτελισμός με hashtag metoo, hashtag πάμε κερκυρα ή αγαπάμε πεϊνιρλί οδηγεί σε αλλά μονοπάτια» σχολίασε προσθέτοντας: «Ο καθένας που είχε ανοιχτούς λογαριασμούς μπόρεσε να τους κλείσει. Ξαναλέω ότι ψάχνομε να βρούμε μεγάλα κίνητρα σε άτομα που είναι τελείως φθηνά. Μπορεί για κάποιους να είναι κίνητρο άλλοι 1.000 followers, να γίνουν φίλοι με τη Τζεφ Μοντανα. Ταπεινά κίνητρα. Ψάχνουμε να βρούμε κίνητρα εκεί που δεν υπάρχουν βαθιά κίνητρα».

Στη διάρκεια της απολογιάς του δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με το γιατί έκανε παρέα με ανήλικα παιδιά. «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα! Με βοηθούσαν στην αποφόρτισή μου! Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου, αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά» είπε στο δικαστήριο.

Σύνεδρος: Λειτουργούσατε με το θυμικό σας δηλαδή;
Κ: Όχι. μόνο. Δε φτάνεις να κανείς τέτοια καριέρα και σταδιοδρομία με βάθος και διάρκεια αν λειτουργείς μόνο με το θυμικό.
Σύνεδρος: Η κα. Κούρκουλα είπε στην κατάθεση της ότι σας στοχοποίησαν επειδή ήσασταν «ζωηρός».
Κ: Στην ερωτική μου ζωή ήμουν ζωηρός. Ήμουν άπιστος, ήμουν πιστός, ερωτεύτηκα σε σημείο που εξευτελίστηκα. Ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ