ΗΠΑ Νόμος Όπλα: Οι διατάξεις ψυχικής υγείας θα αποτρέψουν τους μαζικούς πυροβολισμούς; 


ΗΠΑ Νόμος Όπλα: Τα στοιχεία ψυχικής υγείας του νόμου περί όπλων θα αποτρέψουν τους μαζικούς πυροβολισμούς; Στις 25 Ιουνίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο, την πιο εκτεταμένη νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων των τελευταίων δεκαετιών. Έπειτα από ένα κύμα μαζικών πυροβολισμών φέτος, ο νόμος για ασφαλείς κοινότητες των δύο μερών επεκτείνει τους ελέγχους ιστορικού για αγοραστές όπλων ηλικίας κάτω των 21 ετών και αυστηροποιεί τις κυρώσεις κατά των αποκαλούμενων αγοραστών αχύρου, οι οποίοι αγοράζουν ένα όπλο και το πωλούν σε κάποιον που δεν έχει εξουσιοδότηση να το έχει στην κατοχή του.

Το μέτρο περιλαμβάνει 60 εκατομμύρια δολάρια σε νέα κονδύλια για 5 χρόνια για την παροχή εκπαίδευσης για την ψυχική υγεία σε παιδιάτρους που θεραπεύουν παιδιά και νέους.

Ενώ οι ειδικοί που μίλησαν στο Medscape Medical News δήλωσαν ότι καλωσόρισαν τους νέους πόρους, προειδοποίησαν ότι είναι απίθανο τα μέτρα να τερματίσουν τους μαζικούς πυροβολισμούς.

Το τι θα σημαίνουν αυτά τα κεφάλαια και οι απαιτήσεις για την καθημερινή εργασία των παιδιάτρων είναι ασαφές.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις διατάξεις.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής AAP και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη νομοθεσία συνολικά.

Σε μια δήλωση της 22ας Ιουνίου, η Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής AAP Moira Szilagyi, MD, PhD, FAAP, δήλωσε: “Οι παιδίατροι υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό τις ομοσπονδιακές πολιτικές που θα κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες.

Αυτό το νομοσχέδιο θα βοηθούσε στην επίτευξη αυτού του στόχου, ενθαρρύνοντας την πολιτεία για νόμους για την κόκκινη σημαία, βελτιώνοντας τους ελέγχους ιστορικού και περιορίζοντας τις στιγμιαίες πωλήσεις όπλων επίθεσης σε άτομα ηλικίας 18 έως 20 ετών».

Ένας βοηθός του Κογκρέσου που συμμετείχε στη σύνταξη της νομοθεσίας είπε ότι οι διατάξεις για την ψυχική υγεία είναι ευρέως γραμμένες, επομένως, οι παιδίατροι μπορούν να τις εφαρμόσουν όπως κρίνουν κατάλληλα για τις κοινότητές τους. “Βλέπουμε αυτό ως μια ζωτικής σημασίας και σημαντική πηγή για τη φροντίδα που ήδη παρέχουμε”, δήλωσε η Katherine Hoops, MD, MPH, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής εντατικής ιατρικής φροντίδας και βασικό μέλος ΔΕΠ για το Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας Όπλων στο Πανεπιστήμιο John’s Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

«Αυτήν τη στιγμή, η πλειονότητα της παιδιατρικής ψυχικής υγείας γίνεται από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας», πρόσθεσε η Χουπς, η οποία είπε ότι ελπίζει πως ο νέος νόμος θα επιτρέψει σε περισσότερους παιδιάτρους να εξοικειωθούν με τα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον εντοπισμό νέων που κινδυνεύουν να τραυματίσουν τον εαυτό τους ή άλλους με όπλο.

«Η παροχή περισσότερων πόρων για κλινικούς γιατρούς, παιδιάτρους, για παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη βελτίωση της παροχής συμβουλευτικής ψυχικής υγείας και συμβουλευτικής βάσει κινδύνου είναι δυνητικά πολύ επωφελής», είπε. Όμως, αυτές οι προσπάθειες, ανεξάρτητα από τα τελικά οφέλη τους, μπορεί να μην αποτρέψουν τους μαζικούς πυροβολισμούς.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ενίσχυση των υπηρεσιών παιδικής ψυχικής υγείας θα αποτρέψει τους μαζικούς πυροβολισμούς», δήλωσε η Amy Barnhorst, MD, αντιπρόεδρος κοινοτικής ψυχικής υγείας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Davis,  η οποία είναι ειδικός στις συνέπειες των όπλων στην υγεία.  Η βία με όπλα έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Το 2020, 4.357 άτομα ηλικίας 1-19 ετών πέθαναν από τραυματισμό από όπλο, περισσότερα από τον αριθμό για αυτοκινητιστικά ατυχήματα (3913), ασφυξία (1411) ή πνιγμό (966). Ωστόσο, η Barnhorst είπε ότι οι μαζικοί πυροβολισμοί δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1% των ετήσιων θανάτων από όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και δεν υπάρχει ξεκάθαρο προφίλ για το τι διακρίνει τους νεαρούς πυροβολητές από άλλους νέους, είπε η Barnhorst.

Σημείωσε ότι η αυτοκτονία είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτήν την ομάδα από την εμπλοκή σε μαζικούς πυροβολισμούς. «Είναι σαν να έχεις μερικά άρρωστα ψάρια και να πετάς αντιβιοτικά σε ολόκληρο τον ωκεανό», είπε η Barnhorst.

Η Μπάρνχορστ εξέφρασε περισσότερο ενθουσιασμό για τους λεγόμενους νόμους περί κόκκινης σημαίας – ή τις εντολές προστασίας από ακραίους κινδύνους – που είναι δικαστικές εντολές για την αφαίρεση όπλων από άτομα που κινδυνεύουν να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η σύζευξη αυτών των παραγγελιών με την υποστήριξη ψυχικής υγείας θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό αυτοκτονίας των νέων, είπε η Barnhost.

Ο νόμος περιλαμβάνει 750 εκατομμύρια δολάρια για την εφαρμογή εντολών προστασίας από ακραίο κίνδυνο.

«Οι νέοι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν σε ανθρωποκτονία ή αυτοκτονία ή από ακούσιο τραυματισμό παρά σε θανατηφόρο μαζικό πυροβολισμό», είπε η Χουπς.

Σημείωσε ότι ένα φαινομενικά απλό βήμα για την πρόληψη τραγωδιών, αν και δεν ακολουθείται πάντα, είναι η αποθήκευση των όπλων χωριστά από τα πυρομαχικά. «Όλοι αυτοί είναι θάνατοι που μπορούν να προληφθούν και είναι σημαντικό να προληφθούν», είπε η Χουπς.

Η Hoops είναι εθνικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής AAP, αλλά δεν συμμετείχε στη σύνταξη της νομοθεσίας.

Η Barnhorst δεν ανέφερε σχετικές οικονομικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ