Πυροσβεστική: Με «αντιπύρ» και δασοκομάντος στη μάχη με τις φωτιές


Τέσσερα περιστατικά παράνομης καύσης στην ύπαιθρο την ημέρα διαχειρίζεται η Πυροσβεστική, στοιχεία που αποκαλύπτουν την αδιαφορία δεκάδων πολιτών απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από την αρχή του 2022 μέχρι την 20η Ιουνίου βεβαιώθηκαν συνολικά 651 πρόστιμα για παράνομη καύση στην ύπαιθρο, συνολικού ύψους 210.000 ευρώ. Την ίδια περίοδο έγιναν 112 συλλήψεις εμπρηστών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν σε εμπρησμούς από αμέλεια.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική προσπαθεί να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» της απέναντι στις πυρκαγιές. Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίηση του «αντιπύρ», ύστερα από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για χρήση φωτιάς από την Πυροσβεστική «ως αναγκαίο μέσο για την κατάσβεση πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το «αντιπύρ» θα εφαρμόζεται όταν πληρούνται ταυτόχρονα οι παρακάτω όροι:

  1. Δεν δύναται να ελεγχθεί η πυρκαγιά με άλλα μέσα και συντρέχει επείγουσα ανάγκη αποτροπής κοινού κινδύνου για πρόσωπα, πράγματα ή το φυσικό περιβάλλον.
  2. Κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαία η εφαρμογή της μεθόδου από τον Επικεφαλής του Συμβάντος στον τόπο της πυρκαγιάς.
  3. Διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή κατά περίπτωση επαρκών δυνάμεων υποστήριξης.

Υπεύθυνοι για τη χρήση του «αντιπύρ» θα είναι οι λεγόμενοι «δασοκομάντος», δηλαδή οι πυροσβέστες που ανήκουν στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Τα στελέχη της συγκεκριμένης ομάδας έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση, προκειμένου να μπορούν να επιχειρούν μέσα στο δάσος και να κάνουν «χειρουργικές» επιχειρήσεις για να ανακόψουν την «επέλαση» μίας μεγάλης πυρκαγιάς. Εάν οι επικεφαλής αξιωματικοί το κρίνουν απαραίτητο οι «δασοκομάντος» θα μπορούν να μεταφέρονται στο πεδίο με ελικόπτερα, προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι επικεφαλής «δασοκομάντος» έλαβαν εκπαίδευση στην Ισπανία.

Στόχος του «αντιπύρ» είναι μέσω της χρήσης φωτιάς να δημιουργείται αντιπυρική ζώνη, ούτως ώστε όταν το πύρινο μέτωπο φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο να ανακοπεί. Στελέχη της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι η νέα μέθοδος που υπάρχει πλέον στη «φαρέτρα» τους μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη εάν -ο μη γένοιτο- υπάρξουν έκτακτες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις κατά την αντιπυρική περίοδο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ