ΗΠΑ: Το «Κορίτσι της Ναπάλμ» έκανε την τελευταία δερματολογική θεραπεία 50 χρόνια μετά


Η Kim Phuc είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα από τη Ναπάλμ το 1972 όταν ήταν 9 ετών και η φωτογραφία της έγινε συνώνυμο της φρίκης του πολέμου του Βιετνάμ

Η Kim Phuc, η οποία είναι γνωστή ως το «Κορίτσι της Ναπάλμ», έλαβε την τελευταία θεραπεία για την αποκατάσταση του δέρματός της, 50 χρόνια αφότου υπέστη εγκαύματα από την έκρηξη στον πόλεμο του Βιετνάμ σε ηλικία 9 ετών.

Το 1972, λίγες στιγμές μετά την έκρηξη, καθώς έτρεχε καμμένη και ουρλιάζοντας απο τον πόνο, ένας φωτορεπόρτερ απαθανάτισε τη στιγμή που έκτοτε έγινε συνώνυμο της τραγωδίας του πολέμου. Η φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και ο φωτογράφος του Associated Press, Nick Ut έμεινε στην ιστορία.

H εμβληματική φωτογραφίαΑ.Ρ

Η 59χρονη σήμερα γυναίκα έκανε στην Φλόριντα την τελευταία της δερματολογική θεραπεία, 50 χρόνια μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό που άλλαξε τη ζωή της για πάντα. Τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά ώστε αμέσως μετά την επίθεση, οι γιατροί της είχαν πει πως δεν πρόκειται να επιζήσει, αλλά μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο εντατικής θεραπείας, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε.

Συνέχισε να υποφέρει όμως από τους πόνους και ξεκίνησε εξειδικευμένες θεραπείες με τον γιατρό Jill Zwaibel στο Μαϊάμι πριν από αρκετά χρόνια, εργασία την οποία ο χειρουργός συμφώνησε να εκτελέσει δωρεάν.

O φωτογράφος με την Κim PhucΑ.Ρ

«Τώρα, 50 χρόνια μετά, δεν είμαι πια θύμα πολέμου, δεν είμαι το κορίτσι της Ναπάλμ, τώρα είμαι φίλος, βοηθός, είμαι γιαγιά και μία γυναίκα που επιβίωσε και φωνάζει για την ειρήνη», είπε πρόσφατα, στο CBS καθώς συμπλήρωσε 50 χρόνια από την ημέρα που τραυματίστηκε.

Στη συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο, η Phan Thi θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες της είπαν να τρέξει. «Κοίταξα ψηλά, είδα το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται», είπε. «Καίει! Καίει!» ούρλιαξε τρέχοντας μακριά από το φλεγόμενο χωριό της.

«Ακόμα θυμάμαι τι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή. «Θεέ μου, κάηκα, θα γίνω άσχημη, οι άνθρωποι θα με βλέπουν διαφορετικά» ειχε σκεφθεί. Η φωτογραφία του Ut δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times την επόμενη μέρα.

Ο φωτογράφος εξακολουθεί να διατηρεί επαφή με την Phan Thi. Ο 71χρονος φωτορεπόρτερ έχει συνταξιοδοτηθεί αλλά ήρθε μαζί της στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα για να τιμήσει την 50ή επέτειο και το τέλος της θεραπείας της.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ