Τι λέει το ελληνοαμερικανικό λόμπι για το αίτημα της Τουρκίας να αναβαθμίσει τα F-16


Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Όσοι Έλληνες βρίσκονταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Αμερικανού προέδρου μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου άφησε ανοιχτό να πάρει η Τουρκία F-16 εξέφρασαν το ερώτημα, πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο.

Ερώτημα είναι επίσης αν ήταν σύμπτωση η χρονική συγκυρία της αναφοράς καθώς συνέπεσε με την συμφωνία της Τουρκίας να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας. Για τους Ελληνοαμερικανούς που ζούνε από κοντά τη γραφειοκρατία του State Department, η δημόσια αυτή αναφορά του Τζο Μπάϊντεν δεν εξέπληξε αφού γνωρίζουν πολύ καλά τις παρασκηνιακές κινήσεις της Άγκυρας να κρατά όμηρο την αμερικανική εξωτερική πολιτική. «Δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο» μας έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνοαμερικανικού λόμπι και μας υπενθύμιζαν επιστολή του State Department στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την επιστολή που είχε δημοσιεύει το Reuters, με ημερομηνία 17 Μαρτίου, η οποία υπογράφεται από την τουρκικής καταγωγής αξιωματούχο Ναζ Ντουράκογλου, το State Department αναγνώριζε τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας και τους αμυντικούς δεσμούς της με την Ουκρανία, ως «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αποτελούν «ένα σημαντικό τίμημα που έχει πληρωθεί». «Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφερόταν στην επιστολή.

Το ελληνοαμερικαμνικό λόμπι γνωρίζει πολύ καλά ότι πλέον όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο Κογκρέσο. Γι’ αυτό και έχει κινητοποιηθεί ώστε τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα υπάρχει αναφορά ότι δεν μπορεί να γίνεται πώληση F-16 σε χώρες που παραβιάζουν την κυριαρχία συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία στο Κογκρέσο προβλέπεται να είναι μακρά και δεν αναμένονται αποφάσεις πριν από το τέλος του έτους.

Οι ομογενείς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη εξέδωσαν ανακοίνωση και επισήμαναν πως «είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάϊντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον».

Τα πράγματα όμως δεν θα είναι εύκολα.

Πολύ περισσότερο που μεσολαβούν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Διότι αν όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις οι Δημοκρατικοί χάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, τότε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος τάσσεται κατά της προμήθειας F-16 στην Τουρκία, θα αντικατασταθεί από Ρεπουμπλικανό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ