ΗΠΑ MIT: Αποκάλυψε ότι αν αφαιρεθεί το 70% ενός ήπατος, μπορεί να αναπτυχθεί ξανά


ΗΠΑ MIT: Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), οι μηχανικοί ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο ηπατικού ιστού για να βοηθήσει στην αποκάλυψη των σταδίων αναγέννησης του ήπατος με την ελπίδα να βοηθήσουν τα άτομα με ηπατική νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι ερευνητές είπαν ότι βρίσκοντας έναν αποτελεσματικό τρόπο να διεγείρεται το ήπαρ να αναγεννάται μόνο του, ορισμένες μεταμοσχεύσεις ήπατος θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφευχθούν

Οι ειδικοί στο ήπαρ είπαν στο Fox News ότι οι περισσότεροι ασθενείς που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις ήπατος είναι συχνά εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με χρόνιες ασθένειες όπως η ιογενής ηπατίτιδα, η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα (PBC), ο καρκίνος ή η λιπώδης ηπατική νόσος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιούν τις αναγεννητικές ιδιότητες του ήπατος, οι γιατροί θα έχουν περισσότερες επιλογές για τη θεραπεία χρόνιων ηπατικών παθήσεων.

Σύμφωνα με το MIT, ακόμη και αν αφαιρεθεί το 70% του ήπατος, ο εναπομείνας ιστός μπορεί να μεγαλώσει ξανά στο πλήρες μέγεθός του μέσα σε μήνες.

Η Meredith Stone είναι μια 50χρονη επαγγελματίας υγείας που διαγνώστηκε με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων, μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τους χοληφόρους πόρους του ήπατος και βλάπτει το ήπαρ.

Η Stone δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά μοιράστηκε ότι τώρα έχει κίρρωση του ήπατος, παρά το γεγονός ότι δεν έπινε αλκοόλ για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Stone είπε στο Fox News ότι αυτή τη στιγμή παίρνει φάρμακα όπως το ocaliva και το ursodial ελπίζοντας να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να αποτρέψει τη μεταμόσχευση ήπατος.

“Άκουσα για αυτήν τη μελέτη και προσευχήθηκα ώστε αυτοί οι ερευνητές να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν το συκώτι να αναγεννηθεί.”

Η Stone πρόσθεσε, «Δεν γίνεται πολλή έρευνα για το PBC και ελπίζω απλώς να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν το συκώτι μου να αναγεννηθεί καθώς και άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστροφική ηπατική νόσο».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μελέτες από ποντίκια για να κατανοήσουν τις οδούς αναγέννησης που συμβαίνουν μετά από ηπατική βλάβη ή ασθένεια. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας βασικός παράγοντας είναι η αμοιβαία σχέση μεταξύ των κυττάρων που βρίσκονται στο ήπαρ που ονομάζονται ηπατοκύτταρα και των κυττάρων που επενδύουν στα αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται ενδοθηλιακά κύτταρα.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι τα ηπατοκύτταρα παράγουν παράγοντες που βοηθούν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και τα ενδοθηλιακά κύτταρα παράγουν αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν τον πολλαπλασιασμό των ηπατοκυττάρων. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια βρήκαν ότι η ροή του αίματος είναι ένα άλλο συστατικό στην αναγέννηση του ήπατος.

Οι ερευνητές του MIT θέλησαν να μοντελοποιήσουν τις αλληλεπιδράσεις αναγέννησης του ήπατος, γι’ αυτό συνεργάστηκαν με τον Christopher Chen, MD, PhD, τον William F. Warren διακεκριμένο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο οποίος σχεδιάζει μικρορευστικές συσκευές με κανάλια που λειτουργούν σαν αιμοφόρα αγγεία.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν αιμοφόρα αγγεία κατά μήκος ενός από αυτά τα μικρορευστικά κανάλια και στη συνέχεια πρόσθεσαν συσσωματώματα που προέρχονται από κύτταρα του ήπατος που ελήφθησαν από δότες ανθρώπινων οργάνων.

Ανέπτυξαν ένα τσιπ σχεδιασμένο έτσι ώστε μόρια όπως οι αυξητικοί παράγοντες να μπορούν να ρέουν μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων και των σφαιροειδών του ήπατος, σύμφωνα με την έκδοση. Αυτός ο σχεδιασμός επέτρεψε στους ερευνητές να αποκλείσουν γονίδια συγκεκριμένων τύπων κυττάρων και να δουν πώς επηρεάζεται η συνολική διαδικασία αναγέννησης.

Η Sangeeta Bhatia, η οποία είναι μέλος του Ινστιτούτου  Koch για Ολοκληρωμένη Έρευνα Καρκίνου και Ινστιτούτο υ Ιατρικής Μηχανικής και Επιστήμης Koch Institute for Integrative Cancer Research and Institute for Medical Engineering and Science, δήλωσε στην ανακοίνωση: «Εδώ και χρόνια, στους ανθρώπους εντοπίζονται διαφορετικά γονίδια που φαίνεται να εμπλέκονται στην αναγέννηση του ήπατος του ποντικιού και μερικά από αυτά φαίνεται να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν όλα τα στοιχεία για να πολλαπλασιάσουν τα ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα».

Αυτό το μοντέλο «αναγέννησης σε ένα τσιπ» έδειξε ότι η αυξημένη ροή υγρού από μόνη της δεν διεγείρει τα ηπατικά κύτταρα να αρχίσουν να διαιρούνται, κάτι που είναι μέρος του κύκλου που εμπλέκεται στην αναγέννηση του ήπατος.

Ωστόσο, ανακάλυψαν ότι εάν παρείχαν επίσης ένα φλεγμονώδες σήμα, που ονομάζεται κυτοκίνη IL-1-beta, τα ηπατικά κύτταρα θα εισέρχονταν στον κύκλο διαίρεσης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ερευνητές απέκλεισαν επίσης ένα γονίδιο στα ενδοθηλιακά κύτταρα που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2), ενός μορίου που εμπλέκεται επίσης στην αναγέννηση του ήπατος στα ψάρια ζέβρα. Μπλοκάροντας το γονίδιο σε αυτά τα κύτταρα, κατάφεραν να αποδείξουν ότι αυτό το μόριο διεγείρει τα ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα να εισέλθουν στον κύκλο κυτταρικής διαίρεσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει ορισμένους άλλους αυξητικούς παράγοντες και μόρια που παράγονται στο μοντέλο τους κατά την αναγέννηση του ήπατος.

Ελπίζουν επίσης να βρουν τα σήματα που λένε στο συκώτι πότε να σταματήσει να αναγεννάται. «Αυτήν τη στιγμή, όταν έρχονται ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, πρέπει να τους μεταμοσχεύσετε γιατί δεν ξέρετε αν θα αναρρώσουν μόνοι τους.

Αλλά αν ξέραμε ποιος είχε μια ισχυρή αναγεννητική ανταπόκριση και αν έπρεπε απλώς να να τους σταθεροποιήσουμε για λίγο, θα μπορούσαμε να γλυτώσουμε αυτούς τους ασθενείς από τη μεταμόσχευση», είπε η Bhatia στην ανακοίνωση του MIT.

Η Bhatia ελπίζει ότι η ομάδα των ερευνητών θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει μόρια για να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών με ηπατική ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι γιατροί θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν βιοδείκτες για να προσδιορίσουν την πιθανότητα το συκώτι ενός ασθενούς να αναγεννηθεί από μόνο του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ