Κορονοϊός: Ανησυχία ειδικών για το 6ο κύμα – Αύξηση 120% στο ιικό φορτίο, κορύφωση στις 16 Ιουλίου


Τα πρώτα σημάδια πίεσης του ΕΣΥ έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στο σύστημα Υγείας αναφέρει η Ματίνα Παγώνη

Μεγάλη ανησυχία στους λοιμωξιολόγους έχει προξενήσει η εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων εβδομάδων, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για κορύφωση του έκτου κύματος στις 16-17 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 24.000 το επόμενο διάστημα, με τον ίδιο να κρούει «καμπανάκι» κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι καταγράφεται την ίδια ώρα και αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μέσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου», ανέφερε στη συνέχεια ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τέλος, αναφορικά με ο πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι αυτή αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να γίνει μέσα στον Αύγουστο, τονίζοντας ότι μέχρι τότε θα ήταν καλό να ληφθούν ορισμένα μέτρα όπως η επιβολή υποχρεωτικού τεστ και μάσκας για τους εργαζόμενους.

Πίεση στο ΕΣΥ από το νέο κύμα

Την ίδια ώρα για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε λόγο η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια νον κοβιντ αρχίσαμε να τα κάνουμε κόβιντ. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών κόβιντ. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζοει ζωές», ανέφερε

Αύξηση 120% στο ιικό φορτίο

Από την μεριά του, σχολιάζοντας την νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, προχώρησε σε μια πρόβλεψη για το μέλλον τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έτσι θα μάθουμε να ζούμε».

«Η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνά το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ANT1.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται «σε δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον».

«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα τον ξεπεράσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν», σημείωσε και κατέληξε πως, «ετοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κορονοϊού και της γρίπης», υπογραμμίζοντας ότι, το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα χειρότερα και όχι από τη μετάδοση του ιού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ