Ατοπική δερματίτιδα: Οι διατροφικές ίνες ανακουφίζουν τα συμπτώματα-Μελέτη


Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Monash διαπίστωσε μέσω μιας μελέτης σε ποντίκια ότι οι διατροφικές ή φυτικές ίνες που ζυμώνονται στο έντερο βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τους παράγοντες που προκαλούν ατοπική δερματίτιδα. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την προσέγγισή τους σε κλινικές μελέτες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής ενός ατόμου, καθώς αυτό το μη εύπεπτο μέρος των φυτικών τροφών μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη συνολική μεταβολική λειτουργία του σώματος.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και διαφορετικοί τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι επιστήμονες λένε ότι οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της συνολικής γαστρεντερικής υγείας. Στη νέα έρευνα μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία ανακάλυψε μέσω μιας μελέτης σε ποντίκια ότι οι διαιτητικές ίνες που ζυμώνονται στο έντερο μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από την αλλεργική δερματική πάθηση ατοπική δερματίτιδα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature.

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ben Marsland, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναπνευστικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash και ανώτερο συγγραφέα της νέας μελέτης, η ερευνητική του ομάδα αποφάσισε να εξετάσει πώς το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει το δέρμα του σώματος με βάση προηγούμενες έρευνες που είχαν πραγματοποιήσει για τη συσχέτιση μεταξύ του εντέρου και των πνευμόνων. «Η προηγούμενη εργασία μας επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου μιλά στον πνεύμονα, ένα φαινόμενο που αποκαλούμε «άξονα εντέρου-πνεύμονα»», δήλωσε ο Marsland. «Αν το μικροβίωμα του εντέρου διαμορφώνει γεγονότα στον πνεύμονα, ποια άλλα μέρη του σώματος μπορεί να επηρεάσει;»

«Προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το μικροβίωμα του εντέρου στο δέρμα, και συγκεκριμένα, εάν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προστασία από δερματικές ασθένειες όπως η ατοπική δερματίτιδα», πρόσθεσε. Ο Marsland είπε ότι η ερευνητική ομάδα γνώριζε ήδη ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη αλλεργιών, κυρίως επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια αμφισβήτησαν εάν αυτές οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα θα έφταναν μέχρι το δέρμα. «Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι οι μεταβολίτες που παράγονται από το μικροβίωμα του εντέρου δρούσαν άμεσα στα κύτταρα του δέρματος, στα κερατινοκύτταρα και βελτίωσαν τον φραγμό του δέρματος», διευκρίνισε. «Το προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της αλλεργίας δεν οφειλόταν σε αλλαγή στο ανοσοποιητικό σύστημα, οφειλόταν σε μια επίδραση απευθείας στο δέρμα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ