Γαλλία: Ο νέος ανασχηματισμός Μακρόν – Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραμένει στη θέση της


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η οποία πλέον δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφερε τα πάνω-κάτω στην κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Η νέα και δεύτερη κυβέρνηση, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου περιλαμβάνει 41 υπουργούς και υφυπουργούς εκ των οποίων οι 21 είναι άνδρες και οι 20 γυναίκες συν την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.

Στις θέσεις τους παραμένουν στα Υπουργεία, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εκπαίδευσης και Οικονομικών.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία πρόσφατα ήρθε αντιμέτωπη με κατηγορίες για βιασμό ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά της ως γυναικολόγος, παραμένει υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών.

Οι νέες θέσεις και οι αποχωρήσεις στα υπουργεία

Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει η πρώην υπουργός Υγείας, Ολιβέ Βεράν, η οποία κρατούσε το σκήπτρο στο υπουργείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Σεμπαστιάν Λεκορνί και υπουργός Εργασίας γίνεται ο Ολιβιέ Ντισόρ. Στο υπουργείο Υγείας έρχεται ο γιατρός επείγουσας Ιατρικής, Φρανσουά Μπρον. Το υπουργείο Γεωργίας αναλαμβάνει ο Μαρκ Φεσνό ενώ η Σιλβί Ρετεγιό γίνεται υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Επίσης ο Κριστόφ Μπεσί διορίζεται ως υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ ενώ στο υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ξεκινήσει η Ανιές Πανιέ Ρουνασέ. Υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων θα γίνει η Αμελί Ουντεά Καστέρα ενώ τα ηνία στο υπουργείο Αλληλεγγύης, Αυτονομίας και Ατόμων με Αναπηρία θα αναλάβει ο Ζαν Κριστόφ Κομπ.

Ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος βρισκόταν πρόσφατα στο υπουργείο Αλληλεγγύης είναι πλέον εκτός κυβέρνησης μετά τις βαριές καταγγελίες εις βάρος του για βιασμό.

Ποιοι μένουν στις θέσεις τους στα υπουργεία

Εκτός από τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία θα παραμείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών ως υφυπουργός, υπάρχουν κι άλλα ονόματα τα οποία μένουν αμετακίνητα.

Στο υπουργείο Εσωτερικών μένει ο Ζεράρ Νταρμανάν, το ίδιο και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Στο υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων θα μείνει και η Κατρίν Κολονά ενώ δεν αλλάζει ούτε ο Ερικ Ντιπόν Μορετί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον στο υπουργείο Παιδείας και Νεολαίας παραμένει ο Παπ Εντγιαγέ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ