Με το βλέμμα στραμμένο στο Στρασβούργο: Τι θα πει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο;


Επτά χρόνια μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, την ταραγμένη περίοδο του 2015, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στο Στρασβούργο να δώσει την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει εκ νέου την προσοχή του στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας καθώς σήμερα Τρίτη, 5 Ιουλίου, θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Εκεί, στο μεγαλύτερο νομοθετικό σώμα της Ευρώπης, ενώπιον 705 ευρωβουλευτών, αναμένεται να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας, που δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά μια χώρα με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, αναπτυσσόμενη οικονομία και πολιτική σταθερότητα.

Αυτή θα είναι η πέμπτη συζήτηση της θεματικής ενότητας «Αυτή η Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas τον Μάρτιο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi τον Μάιο, καθώς και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Micheál Martin και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković κατά την πρώτη και τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου αντίστοιχα.

Ο Μητσοτάκης στρέφει εκ νέου την προσοχή του στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας και αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο δρόμο που έχει καλύψει η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2015 και το τρίτο μνημόνιο. Στην ολομέλεια θα είναι παρούσα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να απαντήσει εκ μέρους των ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της Αριστεράς. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ενόψει της ομιλίας ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ότι έχει ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος εν μέσω μεγάλων προκλήσεων όπως η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές θυμίζουν τις συνέπειες που είχε για τη χώρα το δημοψήφισμα του 2015, τη στιγμή που η Ελλάδα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και βρισκόταν σε τροχιά εξόδου από το δεύτερο μνημόνιο, καθώς και το τρίτο μνημόνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει χαρακτηρίσει «το χειρότερο».

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο έπειτα από ακριβώς επτά χρόνια, όταν είχε μιλήσει τότε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα διδάγματα από την ελληνική κρίση και για τη χώρα μας και για την Ε.Ε., που δημιούργησε νέους θεσμούς και νέα «εργαλεία» και κατάλαβε ότι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αρχικά ως τοπικό πολύ εύκολα και γρήγορα μπορεί να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει επίσης να αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ε.Ε. μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έμφαση στα θέματα σεβασμού των συνόρων, ενεργειακής ασφάλειας, στρατηγικής αυτονομίας, καθώς στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στα ζητήματα αυτά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ