Στο «κόκκινο» οι τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ- Πώς οι απεργίες στη Νορβηγία έδωσαν τη χαριστική βολή


Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν στο χειρότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι απεργίες στον ενεργειακό κλάδο της Νορβηγίας αυξάνουν τους φόβους για ανεπαρκή προσφορά.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς οι απεργίες που ξεκίνησαν σήμερα στη Νορβηγία οι εργαζόμενοι σε υπεράκτιες πλατφόρμες απειλούν να κλυδωνίσουν περαιτέρω μια αγορά που ήδη δοκιμάζεται από τις περικοπές προμήθειας της Ρωσίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 8,3% τη Δευτέρα (4/7), έχοντας ήδη συμπληρώσει τρεις εβδομάδες ανόδου. Σήμερα οι Νορβηγοί εργαζόμενοι στον κλάδο ξεκίνησαν απεργία που θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε στο Reuters το συνδικάτο που ηγείται της βιομηχανικής δράσης.

Η απεργία, με την οποία οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, έρχεται εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη να στερεύουν.

«Η απεργία ξεκίνησε», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Audun Ingvartsen, ηγέτης του συνδικάτου Lederne. Η νορβηγική κυβέρνηση είπε ότι παρακολουθεί «στενά» την κατάσταση και μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει την απεργία εάν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί σήμερα κατά 89.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd), εκ των οποίων η παραγωγή φυσικού αερίου αποτελεί 27.500 boepd, δήλωσε ο Equinor. Την Τετάρτη, η απεργία θα μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας σε συνολικά 292.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, ή το 13% της παραγωγής.

Μια περαιτέρω προγραμματισμένη κλιμάκωση μέχρι το Σάββατο θα μπορούσε να κλείσει σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, καθώς και περίπου το 15% της παραγωγής πετρελαίου της, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters.

Η απεργιακή δράση ξεκίνησε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα σε τρία πεδία και θα επεκταθεί σε τρία ακόμη από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ένα έβδομο πεδίο, το Tyrihans, ενδέχεται επίσης να κλείσει την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Μέλη του συνδικάτου Lederne καταψήφισαν την Πέμπτη μια προτεινόμενη μισθολογική συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί εταιρείες και ηγέτες συνδικάτων. Τα άλλα εργατικά συνδικάτα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αποδέχθηκαν τη συμφωνία για τους μισθούς και δεν θα προχωρήσουν σε απεργία.

Οι εξελίξεις ενισχύουν τους φόβους ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει εγκαίρως τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τον χειμώνα, λόγω των χαμηλότερων ροών από τη Ρωσία, αλλά και μιας παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας σε μια βασική εξαγωγική εγκατάσταση στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση. Η Γερμανία φοβάται ότι η Ρωσία δεν θα ανοίξει την κάνουλα μετά τη συντήρηση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ