Ιταλία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιοχές στο βορρά λόγω πρωτοφανούς ξηρασίας


Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε βόρειες περιοχές γύρω από τον ποταμό Πάδο εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 70 ετών.

Η Eμίλια Ρομάνα, η Φρίουλι-Βενετία Τζιούλια, η Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο και το Βένετο θα λάβουν 36,5 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού. Η ξηρασία απειλεί περισσότερο από το 30% της αγροτικής παραγωγής της Ιταλίας, σύμφωνα με την αγροτική ένωση Coldiretti. Αρκετοί δήμοι έχουν ήδη ανακοινώσει την παροχή νερού με δελτίο.

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός και οι χαμηλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης έχουν επιδεινώσει την έλλειψη νερού στη βόρεια Ιταλία. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στοχεύει στη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης με εξαιρετικά μέσα και εξουσίες», ανέφερε η ιταλική κυβέρνηση. Είπε ότι θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Ο Πάδος είναιο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ιταλίας, που διαρρέει σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια χώρα από δυτικά προς ανατολικά. Ορισμένοι παραπόταμοί του έχουν στεγνώσει. Οι αγρότες στην κοιλάδα του Πάδου λένε ότι το αλμυρό θαλασσινό νερό εισχωρεί τώρα στον ποταμό, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επισκέφθηκε την οροσειρά των Δολομιτών όπου 13 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση παγετώνα. Είπε ότι η καταστροφή συνδέεται «αναμφίβολα» με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν στο βουνό Marmolada, από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από την κατάρρευση του παγετώνα. Στην έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αλλοδαποί, συμμετέχουν drones εξοπλισμένα με θερμική κάμερα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ