ΗΠΑ Φλόριδα: Γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα στους ανθρώπους


ΗΠΑ Φλόριδα: Η Φλόριδα προειδοποιεί τους κατοίκους για το γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα στους ανθρώπους: έκθεση Η Φλόριντα έχει εργαστεί για να εξαφανίσει αυτά τα σαλιγκάρια στο παρελθόν Γνωρίζατε ότι ορισμένα σαλιγκάρια μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα; Το Υπουργείο Γεωργίας και Υπηρεσιών Καταναλωτών της Φλόριντα (FDACS) προειδοποιεί την κομητεία Pasco να προσέχει το γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι (GALS) που μπορεί να μεταφέρει έναν σπάνιο πνευμονικό σκώληκα αρουραίου που ονομάζεται Angiostrongylus cantonensis, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα στους ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες της πολιτείας.

Ειδοποίηση παρασίτων.” «Το γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι… είναι ένα από τα πιο διεισδυτικά παράσιτα στον πλανήτη, προκαλώντας γεωργικές και περιβαλλοντικές ζημιές όπου κι αν βρεθεί», προσθέτει η έκθεση.

Αφού έλαβε ειδοποίηση για έναν «πιθανό» πληθυσμό του σαλιγκαριού στο New Port Richey της κομητείας Pasco στις 21 Ιουνίου, η FDACS είπε ότι μια έρευνα ιδιοκτησίας επιβεβαίωσε την παρουσία μιας λευκής μορφής του γιγαντιαίου αφρικανικού χερσαίου σαλιγκαριού δύο ημέρες αργότερα. «Το γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι… είναι ένα από τα πιο διεισδυτικά παράσιτα στον πλανήτη, προκαλώντας γεωργικές και περιβαλλοντικές ζημιές όπου κι αν βρεθεί», προσθέτει η έκθεση.

«Ο φαινότυπος στην κομητεία Pasco έχει μια κρεμώδη λευκή σάρκα σε αντίθεση με τη γκρι-καστανή σάρκα του φαινοτύπου που εξαλείφθηκε στην περιοχή του Μαϊάμι», δήλωσε η Erin M. Moffet, διευθύντρια επικοινωνίας της FDACS.

Η Moffet είπε στο Fox News ότι ο Mellon, ένας σκύλος ανιχνευτής μαλακίων, ερευνά ενεργά για το παράσιτο.

Το τμήμα ανέφερε στον ιστότοπό του ότι θα αντιμετωπίσει τις ιδιοκτησίες με ένα συγκεκριμένο δόλωμα σαλιγκαριού που είναι ένα μαλακιοκτόνο με βάση τη μεταλλδεΰδη που έχει επισημανθεί από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για οικιακή χρήση.

Η μεταλλδεΰδη είναι ένα φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των σαλιγκαριών και έχει εγκριθεί για χρήση σε πολλές καλλιέργειες, οπωροφόρα δέντρα, οπωρώνες αβοκάντο και εσπεριδοειδών, φυτά μούρων, φυτά μπανάνας και σε περιορισμένες κατοικημένες περιοχές, ανέφερε το τμήμα στον ιστότοπό του.

Το φυτοφάρμακο παρεμβαίνει στην ικανότητα παραγωγής βλέννας του σαλιγκαριού, μειώνοντας έτσι την πέψη και την κινητικότητά τους, γεγονός που τα καθιστά ευαίσθητα στην αφυδάτωση, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Αφού φάει τη μεταλλδεΰδη, το GALS συχνά αναζητά κρυψώνες, στη συνέχεια γίνεται ανενεργό και αρχίζει να πεθαίνει μέσα σε λίγες μέρες, ανέφερε το τμήμα. «Το Τμήμα Φυτικής Βιομηχανίας του FDACS έχει αρχίσει να ερευνά την περιοχή, θέσπισε καραντίνα και θα ξεκινήσει τη θεραπεία για αυτό το επιβλαβές παράσιτο στις 29 Ιουνίου 2022», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι παράνομη η μετακίνηση του γιγαντιαίου αφρικανικού χερσαίου σαλιγκαριού ή ενός ελεγχόμενου αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, φυτών, μερών φυτών, φυτών στο έδαφος, εδάφους, απορριμμάτων αυλής, συντριμμιών, κομπόστ ή οικοδομικών υλικών, εντός, μέσω ή από περιοχή καραντίνας χωρίς συμφωνία συμμόρφωσης».

Το σαλιγκάρι είναι δημοφιλές στο εμπόριο κατοικίδιων ζώων σε άλλες χώρες, αλλά είναι ένας ομοσπονδιακά απαγορευμένος οργανισμός που δεν μπορεί να πωληθεί ή να το κατέχετε νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση FDACS.

“Το γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι είναι ένα από τα πιο επιβλαβή σαλιγκάρια στον κόσμο και καταναλώνει τουλάχιστον 500 διαφορετικούς τύπους φυτών.

Αυτά τα σαλιγκάρια θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για τη γεωργία και τις φυσικές περιοχές της Φλόριντα καθώς προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε τροπικά και υποτροπικά περιβάλλοντα”, ανέφεραν οι FDACS στην ιστοσελίδα τους.

Η πολιτεία εξάλειψε για πρώτη φορά το παράσιτο το 1975 αφού το εντόπισε το 1969 και πιο πρόσφατα εξάλειψε το παράσιτο το 2021 αφού το εντόπισε το 2011 στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της FDACS. Το σαλιγκάρι μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται αγγειοστρινγκλιάση ή νόσος του πνεύμονα επίμυος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). “Ένας μολυσμένος αρουραίος βήχει τα σκουλήκια από τους πνεύμονες στο λαιμό, όπου στη συνέχεια καταπίνονται από τον αρουραίο. Τα σκουλήκια βρίσκονται τώρα στο πεπτικό σύστημα του αρουραίου και τελικά καταλήγουν στα κακά του”, ανέφερε το CDC.

Ένα σαλιγκάρι μολύνεται με δύο τρόπους: είτε τρώγοντας κατά λάθος τα κόπρανα του αρουραίου είτε με το σκουλήκι που διεισδύει στο σώμα του σαλιγκαριού. «Όταν ένας αρουραίος τρώει έναν μολυσμένο γυμνοσάλιαγκα ή σαλιγκάρι, ο κύκλος αρχίζει ξανά», πρόσθεσε το CDC.

Τα περισσότερα περιστατικά πνευμονοπάθειας επίμυων εμφανίζονται σε μέρη της Ασίας και των Νήσων του Ειρηνικού, αλλά μερικά έχουν σημειωθεί στην Καραϊβική, την Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στη Χαβάη και τη Λουιζιάνα.

Γιατί λοιπόν να ανησυχούν οι άνθρωποι για αυτό; Η Επίτροπος Γεωργίας της Φλόριντα, Nikki Fried και η FDACS θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πρόσφατη ανίχνευση GALS από το γραφείο του FDACS στο Clearwater, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στη σελίδα του Υπουργείου στο Facebook.

Το ξέσπασμα της λιστέριας μπορεί να συνδέεται με τη Φλόριδα λέει το CDC

Οι άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια όταν τρώνε ωμά ή κακοψημένα σαλιγκάρια που έχουν μολυνθεί από τα σκουλήκια, καθώς και όταν τρώνε φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά και περιέχουν επίσης τα σαλιγκάρια.

«Οι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας, όπως ναυτία, έμετο, δυσκαμψία του αυχένα και πονοκεφάλους που είναι συχνά γενικοί και σοβαροί», ανέφερε το CDC.

“Οι περισσότερες λοιμώξεις του [Angiostrongylus cantonensis] υποχωρούν αυθόρμητα με την πάροδο του χρόνου χωρίς ειδική θεραπεία, επειδή το παράσιτο δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, σπάνια μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, οδηγώντας σε νευρολογική δυσλειτουργία ή θάνατο.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ